Полезна информация за Вашите пчели.

 

Хилядипчели в Австралия са снабдени с миниатюрни сензори, като част от първата в света програма за научни изследвания и наблюдение на

насекомите и тяхната среда.

Проектът е ръководен от организацията за научни и промишлени изследвания CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) и има за цел да подобри опрашването от медоноснипчели и продуктивността на земеделските стопанства, както и да помогне да се установят движещите сили на Синдрома на празния кошер (CCD) – явление, унищожило пчелните популации в световен мащаб.

До 5000 сензора с размери 2,5 х 2,5 мм. са били монтирани на гърбовете на пчелите в Хобарт, Тасмания, преди да бъдат пуснати на свобода в природата. За първи път толкова голям брой насекоми са били използвани за мониторинг на околната среда.

Проучването също така ще разгледа влиянието на земеделските пестициди върху пчелите чрез наблюдение на насекоми, които се хранят на места с незначителни количества от обичайно използваните химикали.

Сензорите са малки радиочестотни датчици, работещи по начин, подобен на електронните маркери за превозни средства, като записват кога насекомото пресича конкретен контролен пункт. След това информацията се изпраща дистанционно до централата, където учените могат да използват сигналите от всичките 5000 сензора за изграждане на цялостен триизмерен модел и да визуализират как тези насекоми се предвижват през ландшафта.

За закрепване на сензорите, пчелите се охлаждат за кратък период от време, което ги поддържа в състояние на покой достатъчно дълго, за да могат малките сензори да се прикрепят към гърбовете им с лепило. След няколко минути, пчелите се събуждат и са готови да се върнат в кошера, за да започне събирането на ценна информация. Сензорите не оказват никакво влияние върху способността на пчелите да летят и да извършват обичайните си задължения.

„Пчелите са социални насекоми , които се връщат на същото място и работят по много предвидим график. Всяка промяна в поведението им е индикатор за промяна в тяхната среда.

Ако можем да моделираме движението им, ще бъдем в състояние да разпознаем много бързо кога тяхната дейност показва изменения и да установим причината. Това ще ни помогне да разберем как да увеличим продуктивността им, както и да следим за всички рискове за биологичната сигурност”, казва д-р Пауло де Соуса, ръководител на проекта. „Разбирането на поведението на пчелите ще даде на земеделските производители подобрени знания за управление, които ще им предоставят възможност да увеличат ползите от безплатното опрашване”.

„Ние работим с Пчеларската асоциация и Университета на Тасмания, местни пчелари и овощари в Хобарт, за да изпитаме технологията. Много производители всяка година разчитат на дивитепчели или на пчеларите да им предоставят опрашители, за да увеличат реколтата си. Познаването на оптималните условия за тези насекоми ще подобри този процес”, казва д-р Соуса.

Следващият етап на проекта е да се намали размера на сензорите само до 1 мм., така че да могат да бъдат прикрепвани и към по-малки насекоми, като комари и плодови мушици.

Източник: http://www.moraybeedinosaurs.co.uk
Още за пчелите: