Полезна информация за Вашите пчели.

Двусемейно (двумайчино) отглеждане или как да поддържаме силни пчелните семейства (част 1).

 

Методът Христов

 

Част първа

 

Защо се насочих към двумайчиното пчеларстване?

Занимавам се самостоятелно с пчеларство от 5-6 години, но съм сред пчелите покрай Баща ми от над 30 години. В момента имам 250 кошера с доста повече семейства в тях. В пчеларството има много постулати, кои верни други не чак толкова но един за мен е най важният: „Силни семейства през цялата година“. Един от възможните начини семействата да се развият бързо и да са много силни е точно използването на 2 майки в един кошер. Две майки винаги снасят повече от една (дори тя да е ЕЛИТНА). Пчеларствам в Средна Гора и основната паша при нас е ранна, имам предвид акация,  рапица. Едно е семействата да влязат в пашата с 35 000- 40000 пчели а съвсем друго е един супер мощен кошер с до 70 000. Основната ми цел е да засиля максимално семействата за ранните и основни паши, затова взех да се интересувам от двумайчино пчеларстване. Трябва да спомена , че в поредицата на д-р Ангел Грънчаров  „Интензивно пчеларство“ има събрано на едно място най-много информация за двусемейно пчеларство на български език. Информация съм черпил от множество статии, клипове, форуми и т.н.

Да уточним състoянията на пчелното семейство:

Едносемейно – в кошера има едно семейство с една майка (това е нормалното състояние на пчелното семейство).

Двусемейно – в кошера има две семейства, работещи независимо едно от друго, разделени с плътна преграда с мрежа. Всяко си има вход и миризмата в кошера е обща.

Двумайчино семейство – в кошера има две майки, разделени с ханеманови решетки, обикновено в най-долния и най-горният корпуси, а по средата има медови корпуси. Пчелите са общи за семейството.

Моят метод на работа:

Трябва да направя две уточнения:

1. Работя само с Лангстот-Рутови  многокорпусни кошери.

2. Тази система приложена по този начин е валидна за райони с ранна паша.

Ще започна разказа си от началото на юни месец. Семействата са много силни преди изваждането на меда са били минимум на по 3-4 корпуса.(Имам в предвид всички семейства, това според повечето пчелари е невъзможно. Според тях винаги има силни, средни, слаби и много слаби семейства). При хубави метрологични условия са дали добро количество акациев мед. Разполагат с около 60 000-70 000 пчели. Състоянието им е едносемейно като в първият корпус е майката, ханеманова решетка и медови корпуси. Майките са собствено производство и са маркирани в зависимост от годината. Преди да започна операцията създаване на отводки предварително съм произвел определеното количество маточници с помощта на апaрат Nikot. Понякога когато ми трябват повече маточници използвам и така нареният „метода на 5 ия ден“.

От плодника отнемам  4-5 пити като не се старая да търся майката а само хвърлям по един общ поглед и тъй като майките са маркирани те се виждат. Дори и да пропусна да видя някоя това няма голямо значение.  Взимам питите наред или първите 4-5 пити с пчелите. За момента няма значение къде е майката (поне 50бр. майките трябва да са горе в отводката (Те ще имат определена задача, но затова по късно)). Естествено си записвам дали майката е в отводката или не. Ако не съм качил майката на мястото на взетите пити поставям рамки с восъчни основи през една, а в обратният случай 2 рамки с основи и 2-3 изградени изтръскани пити. Над плодника поставям ханеманова решетка и над нея празен медови корпус, плътна преграда (мрежа за събиране на прополис) и най- отгоре отводката. Освен  4-5 пити от плодника слагам и 2 празни пити и една рамка с основа, която служи за преградна дъска. Отварям прелката на корпуса за да може отводката да има собствен вход.  Тази операция става много бързо за около 10 мин. След 4-5 часа поставям по един зрял (14 дневен маточник) или горе в отводката или в основното семейството в зависимост от това къде е осиротялото семейство. При това положение може да се отвори семейството чак след седмица и да се провери дали се е оплодила майката, но аз го отварям (само семейството в което е маточника) след 3-4 дена да видя дали е излял маточника, взимам си чашката и ако има някакъв фал (например съм качил майката без да съм я видял) слагам маточник  на долното семейство. Седмица след излюпването на майката тя трябва да се е оплодила и естествено без много да го ровя само констатирам наличието на прясно пило. Трябва да споделя , че процента на оплождане на майките е около 95%. Според мен три са основните причини за това а именно:

Силна отводка 4-5 пити обикновено по това време са отгоре до долу с пило когато излезе майката отводката гъмжи от пчели дори след като са избягали в долното семейство летящите пчели. Пчелина ми се намира в гората и има много дървета, храсти,  треви, които спомагат за по-доброто ориентиране на майките. Кошерите са подредени в редици но в зависимост от релефа, в пчелина си не кося трева само късам тревите които пречат на входовете (или точно обратно на пчелините, които са изпънати като по конец, окосени с еднакви кошери)

 

След този момент състоянието на кошера става двусемейно, или има в един кошер две независими семейства. Тази операция по никакъв начин не ощетява основното семейство, то остава с всичката летяща пчела достатъчно млади пчели и продължава да си работи нормално. По това време в нашият район има поддържаща паша. Цъфти жълта комунига, еспарзета, драка и много други треви има натрупване но то е плавно. В зависимост от пашата отводката може да се подхранва с редичък сироп  1:2 захар и вода (стартовит) два пъти в седмицата. Семействата остават така до към 20 Юли, когато пашата в района спира. Ако се наложи може да се добави още един медови корпус на долното семейство. А на отводката се поставят рамки с восъчни основи. След последното вадене около 15-20 Юли махам ханемановата решетка и върху най-долния корпус поставям празен корпус, а над него си остава отводката, разделана с плътна преграда.  Тук идва ред да се правят късни отводки. Тях ги правя само със стари пчели, тъй като те са много а няма паша и те са в тежест на семейството. За тази цел използвам 5 рамков нуклеус от фибран. Поставям в него 1-2 по празни пити с пчелите и стръсквам пред него пчелите, които така или иначе стръсквам като вадя последния мед. След което го затварям и оставям така на сянка. Вечерта взимам онези оплодени майки, които качих в юнските отводки (те са двугодишни), поставям ги в клетка и в нуклеуса. Сутринта ги отварям и ако са спокойни пускам майките от клетките и ги допълвам с празни пити. Това семейство само със стари пчели и оплодена майка започва да се развивива добре естествено с подхранване. Тъй като не меря количеството на пчелите може да се наложи да ги изравня, чрез прехвърляне на пило от по-силни към по-слаби. До есента семействата изпълват нуклеусите и се запасяват с храна. Тези нуклеуси ги групирам по 10 върху едно европале да се топлят през зимата.

А на отводките от които взимам майките поставям  по един маточник, който предварително съм произвел. Така всички отводки , които са над основните семейства са със млади майки. Също и част от долните семейста са с млади майки. Основното семейство остава на 2 корпуса и до края на Август събира за себе си някакво количество мед, а  за останалото количество необходимо за зимата съм отговорен аз. Чрез няколко ударни подхранвания с по 3-5 литра сироп 2:1 го запасявам за зимата. За целта използвам специални 7 см. надставки. Над него е отводката, която е изпълнила корпуса на 10 рамки. Ако някое семейство отслабне чуствително му помагам с пити с пило без пчелите от отводката.

В това състояние остават за презимуване пчелните семейства. Имаме основно семейство на два корпуса, семейството е основно в първият а във втория има около 15 кг. мед . През зимата и началото на пролетта семейството се качва в горният корпус. Отводката намираща се в 3-ти корпус има по благоприятни условия за зимуване, тъй като топлият въздух отива нагоре там винаги е по топло.  Това се забелязва и по по-ранното излизане на пчелите рано сутрин на пролет. Запасена е с 7-10 кг. мед. Ако отводката е по-слабичка, над корпуса слагам найлон за да задържа топлината, като той обгръща рамките това спомага да не се задържа влага в кошера.

Виж Част 2: Двусемейно (двумайчино) отглеждане или как да поддържаме силни пчелните семейства


Още за пчелите: