Полезна информация за Вашите пчели.

Двусемейно (двумайчино) отглеждане или как да поддържаме силни пчелните семейства (част 1).

 

Методът Христов

 

Част първа

 

Защо се насочих към двумайчиното пчеларстване?

Занимавам се самостоятелно спчеларство от 5-6 години, но съм сред пчелите покрай Баща ми от над 30 години. В момента имам 250 кошера с доста повече семейства в тях. В пчеларството има много постулати, кои верни други не чак толкова но един за мен е най важният: „Силни семейства през цялата година“. Един от възможните начини семействата да се развият бързо и да са много силни е точно използването на 2 майки в един кошер. Две майки винаги снасят повече от една (дори тя да е ЕЛИТНА). Пчеларствам в Средна Гора и основната паша при нас е ранна, имам предвид акация,  рапица. Едно е семействата да влязат в пашата с 35 000- 40000пчели а съвсем друго е един супер мощен кошер с до 70 000. Основната ми цел е да засиля максимално семействата за ранните и основни паши, затова взех да се интересувам от двумайчино пчеларстване. Трябва да спомена , че в поредицата на д-р Ангел Грънчаров  „Интензивно пчеларство“ има събрано на едно място най-много информация за двусемейнопчеларство на български език. Информация съм черпил от множество статии, клипове, форуми и т.н.

Да уточним състoянията на пчелното семейство:

Едносемейно – в кошера има едно семейство с една майка (това е нормалното състояние на пчелното семейство).

Двусемейно – в кошера има две семейства, работещи независимо едно от друго, разделени с плътна преграда с мрежа. Всяко си има вход и миризмата в кошера е обща.

Двумайчино семейство – в кошера има две майки, разделени с ханеманови решетки, обикновено в най-долния и най-горният корпуси, а по средата има медови корпуси. Пчелите са общи за семейството.

Моят метод на работа:

Трябва да направя две уточнения:

1. Работя само с Лангстот-Рутови  многокорпусни кошери.

2. Тази система приложена по този начин е валидна за райони с ранна паша.

Ще започна разказа си от началото на юни месец. Семействата са много силни преди изваждането на меда са били минимум на по 3-4 корпуса.(Имам в предвид всички семейства, това според повечето пчелари е невъзможно. Според тях винаги има силни, средни, слаби и много слаби семейства). При хубави метрологични условия са дали добро количество акациев мед. Разполагат с около 60 000-70 000 пчели. Състоянието им е едносемейно като в първият корпус е майката, ханеманова решетка и медови корпуси. Майките са собствено производство и са маркирани в зависимост от годината. Преди да започна операцията създаване на отводки предварително съм произвел определеното количество маточници с помощта на апaрат Nikot. Понякога когато ми трябват повече маточници използвам и така нареният „метода на 5 ия ден“.

От плодника отнемам  4-5 пити като не се старая да търся майката а само хвърлям по един общ поглед и тъй като майките са маркирани те се виждат. Дори и да пропусна да видя някоя това няма голямо значение.  Взимам питите наред или първите 4-5 пити с пчелите. За момента няма значение къде е майката (поне 50бр. майките трябва да са горе в отводката (Те ще имат определена задача, но затова по късно)). Естествено си записвам дали майката е в отводката или не. Ако не съм качил майката на мястото на взетите пити поставям рамки с восъчни основи през една, а в обратният случай 2 рамки с основи и 2-3 изградени изтръскани пити. Над плодника поставям ханеманова решетка и над нея празен медови корпус, плътна преграда (мрежа за събиране на прополис) и най- отгоре отводката. Освен  4-5 пити от плодника слагам и 2 празни пити и една рамка с основа, която служи за преградна дъска. Отварям прелката на корпуса за да може отводката да има собствен вход.  Тази операция става много бързо за около 10 мин. След 4-5 часа поставям по един зрял (14 дневен маточник) или горе в отводката или в основното семейството в зависимост от това къде е осиротялото семейство. При това положение може да се отвори семейството чак след седмица и да се провери дали се е оплодила майката, но аз го отварям (само семейството в което е маточника) след 3-4 дена да видя дали е излял маточника, взимам си чашката и ако има някакъв фал (например съм качил майката без да съм я видял) слагам маточник  на долното семейство. Седмица след излюпването на майката тя трябва да се е оплодила и естествено без много да го ровя само констатирам наличието на прясно пило. Трябва да споделя , че процента на оплождане на майките е около 95%. Според мен три са основните причини за това а именно:

Силна отводка 4-5 пити обикновено по това време са отгоре до долу с пило когато излезе майката отводката гъмжи отпчели дори след като са избягали в долното семейство летящите пчели. Пчелина ми се намира в гората и има много дървета, храсти,  треви, които спомагат за по-доброто ориентиране на майките. Кошерите са подредени в редици но в зависимост от релефа, в пчелина си не кося трева само късам тревите които пречат на входовете (или точно обратно на пчелините, които са изпънати като по конец, окосени с еднакви кошери)

 

След този момент състоянието на кошера става двусемейно, или има в един кошер две независими семейства. Тази операция по никакъв начин не ощетява основното семейство , то остава с всичката летящапчела достатъчно младипчели и продължава да си работи нормално. По това време в нашият район има поддържаща паша. Цъфти жълта комунига, еспарзета, драка и много други треви има натрупване но то е плавно. В зависимост от пашата отводката може да се подхранва с редичък сироп  1:2 захар и вода (стартовит) два пъти в седмицата. Семействата остават така до към 20 Юли, когато пашата в района спира. Ако се наложи може да се добави още един медови корпус на долното семейство. А на отводката се поставят рамки с восъчни основи. След последното вадене около 15-20 Юли махам ханемановата решетка и върху най-долния корпус поставям празен корпус, а над него си остава отводката, разделана с плътна преграда.  Тук идва ред да се правят късни отводки. Тях ги правя само със стари пчели, тъй като те са много а няма паша и те са в тежест на семейството. За тази цел използвам 5 рамков нуклеус от фибран. Поставям в него 1-2 по празни пити с пчелите и стръсквам пред него пчелите, които така или иначе стръсквам като вадя последния мед. След което го затварям и оставям така на сянка. Вечерта взимам онези оплодени майки, които качих в юнските отводки (те са двугодишни), поставям ги в клетка и в нуклеуса. Сутринта ги отварям и ако са спокойни пускам майките от клетките и ги допълвам с празни пити. Това семейство само със старипчели и оплодена майка започва да се развивива добре естествено с подхранване. Тъй като не меря количеството на пчелите може да се наложи да ги изравня, чрез прехвърляне на пило от по-силни към по-слаби. До есента семействата изпълват нуклеусите и се запасяват с храна. Тези нуклеуси ги групирам по 10 върху едно европале да се топлят през зимата.

А на отводките от които взимам майките поставям  по един маточник, който предварително съм произвел. Така всички отводки , които са над основните семейства са със млади майки. Също и част от долните семейста са с млади майки. Основното семейство остава на 2 корпуса и до края на Август събира за себе си някакво количество мед, а  за останалото количество необходимо за зимата съм отговорен аз. Чрез няколко ударни подхранвания с по 3-5 литра сироп 2:1 го запасявам за зимата. За целта използвам специални 7 см. надставки. Над него е отводката, която е изпълнила корпуса на 10 рамки. Ако някое семейство отслабне чуствително му помагам с пити с пило без пчелите от отводката.

В това състояние остават за презимуване пчелните семейства. Имаме основно семейство на два корпуса, семейството е основно в първият а във втория има около 15 кг. мед . През зимата и началото на пролетта семейството се качва в горният корпус. Отводката намираща се в 3-ти корпус има по благоприятни условия за зимуване, тъй като топлият въздух отива нагоре там винаги е по топло.  Това се забелязва и по по-ранното излизане на пчелите рано сутрин на пролет. Запасена е с 7-10 кг. мед. Ако отводката е по-слабичка, над корпуса слагам найлон за да задържа топлината, като той обгръща рамките това спомага да не се задържа влага в кошера.

Виж Част 2: Двусемейно (двумайчино) отглеждане или как да поддържаме силни пчелните семейства


Още за пчелите: