Какво количество нектар съдържат цветовата на малината?

Един цвят от малина отделя за 24 часа средно 25 мг нектар с концентрация на захар от 30 до 60%, а понякога и повече от 70%. Малината е едно от най-медоносните растения. За сравнение един цвят от къпина отделя само 4 мг нектар със съдържание на захар 49%. Освен за нектар пчелите „посещават" тези два растителни вида и за събиране на цветен прашец.

Какво е известно за фацелията?

Фацелията е едно от най-медоносните растения, от което пчелите събират както нектар, така и голямо количество цветен прашец. Тя обаче не е получила широко разпространение в селското стопанство, тъй като стъблата й бързо се вдървяват и не са вкусни.

Медоносно растение ли в лавандулата?

Лавандулата е отлично медоносно растение, което дава добра паша за пчелите. В Южна франция и България се култивира на големи площи поради високото съдържание на ценни ароматни вещества, използвани за производство на козметични средства.
, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));