Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Календар на пчеларя за месец септември

Фенологичен календар


Продължава цъфтежа на фуражният слънчоглед, цикорията, астрите и мразовецът (кърпикожухът). През септември пчелите използват топлото време като търсят сладки сокове от дини, грозде, окапали плодове и др. Цветовете от ливадите, които са били напоявани предлагат добра есенна паша на пчелите за подбуждане и запасяване с нектар и прашец.

Състояние на пчелните семейства

Пчелните майки снасят яйца усилено, подбуждани от късната паша или от подхранването на пчелните семейства. Пилото се развива на 4 – 5 пити. Това пило е много ценно, защото излюпените от него млади пчели ще заместят постепенно измиращите до зазимяването стари пчели.

Работа на пчеларя


Пчеларят трябва да провери задължително какво е качеството на пчелния мед в гнездата. Когато в кошерите има манов или мед от грозде, пчеларят трябва да извади тези пити. На тяхно място трябва да се поставят пити с нектарен мед. Когато нямаме в наличност пити с такъв мед в склада трябва да направим подхранване на пчелните семейства със захарен сироп. Подхранването трябва да се извърши рано, за да могат семействата да развият повече пило през есента. Преди да започнем с подхранването за запасяване, гнездата на пчелните семейства трябва да се стесняват на толкова пити на колкото то ще зимува. Също така се запасяват с храна както помощните семейства, така и семействата със запасни майки. Слабите семейства със стари и негодни майки трябва да се обединят със средните по сила, които имат добра майка.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates