Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Календар на пчеларя за месец октомври

Времето през месец октомври

Октомври месец, вече е типичен есенен месец. Прогнозата за времето през месец Октомври е за малко по-топъл месец от нормалното, но само с няколко градуса.

Нормалната средна температура през месец Октомври е 11-16 градуса, като прогнозата е този Октомври средната температура да е 13-17 градуса в равнините, 9-13 градуса по високите полета и 5-9 градуса се прогнозират по планините. Все пак, имайте предвид, че това е температурата за целия месец през денонощията. През деня, прогнозата за времето е за по-високи температури които ще откриете по-долу.

Прогнозата за валежите е за не повече от 60-70 литра на квадратен метър, като за равнините се очакват 40-50, за южните части на страната където Октомври по правило е по-дъждовен - 50-60 литра, а в планинските раиони се прогнозира достигането до 100 литра на квадратен метър.

Типично орез октомвеи е засилването на ветровете от изток, като и тази година се очакват подобни ветрове. Паралелно с източните ветрове, севра ще започне да подухва през втората половина на месеца, което се прогнозира да доведе до спад на температурите.

Като цяло, прогнозата за времето през Октомври, не е благоприятна за туризъм. На морето ще е хладно, а в планините облачно с чести краткотрайни превалявания.

Ето и прогнозата за времето в някои планински курорти и по-големите градове в България: Пампорово-19 градуса, Банско-20 градуса, Боровец-20 градуса, Добринище-20 градуса, Троян-18 градуса, Велинград-20 градуса, Варна-24, Бургас-25, Несебър-25, Приморско-25, Каварна-23, Китен-26, Обзор-24, София - 25 градуса, Пловдив - 26 градуса.

Фенологичен календар

Край на цъфтежа на последните медоносни растения - фуражен слънчоглед, астри и мразовец.

Състояние на пчелните семейства

Последното пило вече се излюпва. Майките са прекратили яйцеснасянето. Пчелите подготвят гнездото за зимуване, като прибират меда по-навътре в празните килийни, освободени от последното пило. Те обаче не запълват всички килийки в средата па гнездото с мед, а оставят на питите срещу входа свободни площи, върху които образуват зимното кълбо.

Работа на пчеларя

През октомври трябва да се извърши последно есенно третиране на пчелните семейства срещу пчелната въшка и вароатозата. След като е положил през есента необходимите грижи за развитие и запасяване на семействата, пчеларят трябва да ги зазими. Зазимяването не трябва да става по-късно от края на октомври. На входовете на кошерите се поставят предпазители против мишки. Преглеждат се покривите на кошерите да не текат. Пчелинът се огражда. Осигурява се спокойно зимуване на пчелните семейства.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates