Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Календар на пчеларя за месец април

Фенологичен календар

Април е месец, през който цъфтят всички:

  • овощни видове - круша, слива, праскова, череша, вишня, ябълка, орех, немско и френско грозде (касис),
  • горските видове - върби, тополи, явор, ясен, мекиш, бук, бреза, мъждрян, конски кестен, трънка, сибирска акация (карагана);
  • украсните растения - японска дюля, махония, люляк;
  • тревните растения - съсънка, мъртва коприва, гергьовче, лепка, глухарче, великденче;
  • фуражни култури - рапица и др.

Състояние на пчелните семейства

Пчелното кълбо е вече разпуснато. Майката увеличава яйцеснасянето. Развитието на пчелните семейства върви с най–усилен темп. Основни причини за това състояние са няколко:

  • все по-големият приток на прашец и нектар;
  • по-топлото време;
  • голямото количество новоизлюпени млади пчели, чиято кърмаческа способност е от 3 до 4 пъти по-голяма отколкото на презимувалите.

Площите на пилото се увеличават. Силните семейства имат по 5-7 пити с пило. Паралелно с това се увеличава и консумацията на храна. При липса на по-редовен приток на нектар, семейството изразходва 4-5 кг мед от запасите си. Към края на месеца старите презимували пчели умират. Те вече са заменени с новоизлюпени млади пчели. Появява се първото търтеево пило. Условията са благоприятни за восъкоотделяне. Виждаме, че има удължаване и побеляване на стените на килийките в горната част на питите, където пчелите правят широки венци с пресен нектар около пилото.

Работа на пчеларите през месец Април

Април е един от месеците, през които трудът на пчеларя е най-интензивен. Ако главният пролетен преглед не е извършен през март, той трябва да се извърши в началото на април. Полагат се грижи за безпрепятствено развитие на пчелните семейства. Гнездата се разширяват при необходимост. Това трябва да става внимателно, защото е възможно да настъпят застудявания и пилото може да се простуди и да заболее от европейски гнилец. Не трябва да се бърза с т.нар. отзимяване. Затоплящите материали трябва да се държат в гнездото, докато има свободно място за тях. Разпечатва се стария мед по питите. Започва се се подбудително подхранване на пчелите със захарен сироп. В него е добре да се прибави белтъчна храна, ако няма достатъчно цветен прашец. Могат да се поставят за градене правилно закрепени восъчни основи. Използва се восъкоотделителната способност на пчелите за обновяване на гнездото. Поставя се строителна рамка за производство на восък и борба с вароатозата. Вземат се мерки против отглеждането на търтеи и срещу изпадането на силните семейства в роево състояние. Когато пчелните семейства са боледували от варовито или каменно пило, то те се лекуват от най ранна пролет с подходящи антимикотични препарати, които не са антибиотици.

Понякога въпреки положените грижи през пролетта, някои слаби семейства не се развиват добре, поради лошите качества на майките, то те трябва да се обединят по 2-3 в едно силно семейство. Преди присъединяването от 3 до 6 часа майките им се унищожават. Кошера се напръсква с разтвор на ракия, лавандула, маточина и др. След това на обединеното семейство се дава качествена запасна майка от добър произход, която слагаме в клетка. Така се създава едно средно по сила семейство, което ще успее да се развие добре и да използва главната паша. Ако не се обединят, слабите семейства ще ангажират много време и труд на пчеларя. Те няма да могат да се развият за главната паша. За възстановяване на броя им, по-късно в подходящо време се създават необходимите нови семейства.

През месец април времето е най-подходящо за набавяне на пчелни семейства. Стопяват се бракуваните стари и негодни пити и други восъчни отпадъци. Пчелните семейства се изкарват в овощните градини за опрашване. Трябва да се спазват необходимите мерки срещу отравянията на пчелите. Когато се наложи да се затворят пчелните семейства за няколко дни (в зависимост от използвания препарат), то това трябва да стане така, че да не допуснем задушаване и загиване на пчелите.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates