Полезна информация за животните.Предстои ми да излюпя пиленца, как да ги храня?

 Отглеждането на малки пиленца през първите 10 дни е отговорна задача. През този период пилетата се нуждаят от специални грижи. На първо място подгответе помещението, където ще ги отглеждате. То трябва да е топло, сухо и чисто, с добра вентилация но без течение. На 1 кв. м може да разположите не повече от 20-25 пиленца.

През първите три до пет дни оставете пиленцата на пода, който предварително сте покрили с дебел картон. Отгоре покрийте най-добре с вестник, върху който може да слагате и фуража - пшеничено и счукано царевично зърно. Не се притеснявайте, ако пилета рият в зърното - това няма да им навреди.

За да не се замърсява храната им - може да поставите хранилки и поилки, но не трябва да допускате пилетата да влизат вътре. Или ако го правят, сменяйте често водата и храната.

Замърсена храна и вода стор причиняват чревни заболявания а мократа постеля е опасна за пилетата - може да се простудят.

През първите 10 дни пилетата се хранят на всеки 2 часа. По време на този период най-добрата храна за тях са ситно нарязани сварени яйца омешани с ронливо сирене или извара. Добре е да добавите към кашата и царевичен грис.

На 10 пилета давайте: по 1 яйце; 50 г извара; 50 г зърнени култури.

За пиленцата са полезни и смлени овесени ядки, размесени със смески за малки пилета. Добавете и мляко (1/4 от обема трябда да са зърнените култури или смес от зърнени култури). Може да добавите и една таблетка мултивитаминни препарати - купете ги от ветеринарната аптека. Добре е след всяко хранене да проверявате гушките на пиленцата дали са пълни.

7-дневните пилета могат да ядат ситно нарязанизеленчуци

От 10-ия ден може да им давате: варени картофи; настъргани моркови; тиква; другизеленчуци.

ВАЖНО! Много полезни за стомашно-чревния тракт на пиленцата са прясното и киселото мляко, суроватката, която е добре да давате сутрин, и, разбира се, вода на воля.

Като дезинфектант може да давате два пъти седмично слаб разтвор на калиев перманганат

След 10-дневна възраст на пилета вече трябва да се дава и ситно натрошен варовик или добре смлени, предварително препечени яйчени черупки. Винаги трябва да имат на разположение и ситен чакъл или едър пясък.

Може да давате и мая със смеските като хранителна добавка, основен източник на витамин B1. Ето какво съдържа сухата мая: белтъчини - 48 ,1%; въглехидрати - 29,3%; целулоза - 2,6%; минерали - 2,6%; мазнини - 1%.


Още за животните: