Полезна информация за птиците. През пъвите 5 дни температурата в зоната на новоизлюпените пиленца трябва да бъде 29-30 градуса С, от 6-ия ден тя се понижава до 26-28 градуса С и всяка следваща седмица спада с по 3 градуса С.

Така до края на първия месец температурата трябва да стане 18 градуса.

В личното стопанство най-често пилетата са настанени на дълбока постеля

Тя допринася за освобождаването на големи количества топлина, предпазва пилета от течение и от по-ниските нощни температури. Интересно е , че в резултат на ензимно разграждане, протичащо в постелята под въздействието на бактерии, пилетата получава допълнителен източник на биологично активни вещества, най-вече витамин B.

Добър постелъчен материал са:

торфът;

сламата;

плявата;

талашът и дървените стърготини.

Доказано е, че торфът поглъща влагата от въздуха 3 пъти повече от дървените стърготини и талаша, както и два пъти повече от плявата.

Още едно предимство на торфа - унищожава лошата миризма. Торфът изсъхва много бързо по краката на пилетата и по този начин предотвратява настинките. Дебелината на торфената постеля е 8-15 см. Тя може да се използва до 4-5 месеца. Само веднъж седмично е необходимо да се отстранява най-горният слой на изпражненията.

Другите възможности:

Плявата - не поема достатъчно влагата.

Сламата също бързо се навлажнява и плесенясва.

Препоръчителен вариант за постеля - смес от различни части на торф, дървени стърготини, слама и плява. Високото съдържание на дървени стърготини в сместа за постеля забавя нейното разширяване и биологичен синтез. Дебелината на слоя зависи от използвания материал и от плътността на отглежданите пилета. При нормална гъстота дебелината трябва да бъде 20-25 см

А за да елиминирате окончателно влагата, препоръчваме добавянето на вар - 0,5-1 килограм на 1 кв. м.


Още за животните:
Източник: Български фермер