Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Значение и потребности на птиците от витамини - ПТИЦЕВЪДСТВО

Полезна информация за домашните птици.Значение и потребности на птиците от витамини.


Витамините са вещества с изключително важна билогична активност. Те са еднакво необходими както за животните, така и за растенията. Различието се състои в това, че растенията могат да синтезират всички необходими за тях витамини.

Витамините имат различно разпространение в природата. Някои от витамините се срещат рядко, а други се намират в почти всички хранителни продукти.

Витамин А е широко разпространен в природата. Неговите провитамини - каротиноидите - се срещат в растенията и в техните плодове. Всъщност потребностите на птиците от този витамин се задоволяват двупосочно - директно от хранителните продукти от животински произход (рибено и месо-костно брашно, сухо мляко и др.) и индиректно - чрез постъпващите в организма им каротиноиди от растителните съставки на смеските (царевица, соев, слънчогледов шрот, пшеница и др.), част от които се превръщат във витамин А. Съдържанието на каротиноиди в растителните храни за птиците е различно. Например в 1 кг царевица се съдържат 4,4 мг каротин, а в соевото и фъстъченото кюспе то е значително по-малко - 2,6 мг/кг. Най-добри източници на каротин за птиците са люцерната и люцерновото брашно, в които са установени средно 180 мг каротин в 1 кг.

Най-богати източници на витамин А за птиците са яйчният жълтък и рибеното брашно. В мазнините на рибите и в рибния черен дроб витамин А е сравнително нестабилен. Това трябва да се има предвид, тъй като при неправилно съхраняване и особено под действието на пряка слънчева светлина настъпва гранясване на мазнините и този процес е съпроводен с разрушаване на съдържащия се в тях витамин А.

Витамин А има изключително голямо ветеринарномедицинско и стопанско значение за птицевъдството. Той участва в основни жизнено важни функции, като защитата на организма срещу инфекции; при образуване на остеоидния скелет на костите; в процесите на светлоусещането и при репродукцията - оплодяемост на яйцата, ембрионално развитие, люпимост, жизнеспособност на пилетата и т.н.

Витамин D също е широко разпространен в природата, но практически интерес за птицевъдството представляват хранителните продукти от животински произход. От витамините на група D с най-висока биологическа активност е витамин D3 - холекалциферолът. Основни източници на витамин D при храненето на птиците са рибеното брашно, яйчният жълтък и някои зелени и изсушени на слънце растителни фуражи.

Действието на витамин D при птиците е тясно свързано с минералната обмяна и конкретно с обмяната на калция и фосфора в организма им. Витамин D е необходим за правилното изграждане на костната система. В аспекта на това негово биологично действие той се разглежда като фактор, от който зависят растежът на пилетата и носливостта на кокошките.

Витамин Е се съдържа предимно в семената на всички видове хранителни продукти от растителен произход. Основното количество е концентрирано в зародишите на зърната. Най-богати с витамин Е са растителните масла. Сравнително по-ниско е съдържанието му в някои храни от животински произход и други продукти.

Практически интерес представлява даването на зелени храни на птиците, самостоятелно или в комбинация с фуражните смески. Витамин Е е широко разпространен в природата, но за птиците той е достъпен от твърде ограничен брой храни, предимно от царевицата, соята, пшеницата, ечемика и яйчния жълтък.

Витамини от групата В - В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (пантотенова киселина), В4 (холин), В6 (пиридоксин), РР (ниацин) и др. се срещат както в растителните, така и в животинските храни. Комплексни източници на тези витамини, към недостига на които птиците са особено чувствителни, са пшеничните трици, хлебните, бирените дрожди, яйчният жълтък, соята, оризовите трици и други храни. В 1 кг сухи хлебни дрожди се съдържат: 18,3 мг витамин В1; от 26 до 48 мг витамин В2; 2600 мг холин; 21-100 мг пантотенова киселина; 26,4 мг витамин В6 и 18,0 мг витамин В9 (фолиева киселина). Източници на витамини от група В с важно значение за птицевъдството са сухата бирена мая и много поливитаминни препарати.

Витамин Н (биотин). Интерес във връзка със задоволяването на нуждите на птиците от този витамин представлява високата му усвояемoст при птиците от бирените дрожди - 100%, от соевия шрот - 100%, тревното брашно - 100%, фъстъчения шрот - 54% и от пшеничните зародиши - около 40%.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates