Полезна информация за животните.Как да се грижа за осиротяло прасе.

Как да се грижа за осиротяло прасе

При

отглеждане на прасе, останало без майка, трябва да помните, че с каквото и да го храните трябва да му давате толкова, колкото може да изяде на един прием

Първо, изхвърляйте остатъците от предишното хранене, а не ги прибавяйте към следващото. Второ , хранете прасето често - не по-малко от 5-6 пъти за денонощие, в точно определени часове. Давайте му вода 3-4 пъти на ден. При този режим на хранене прасето бързо свиква към разписанието и се храни спокойно и не преяжда

Имайте предвид, че ако прасето е прегладняло, то се нахвърля на храната и изяжда повече, отколкото може да побере стомахът му. Вследствие на това храносмилането се разстройва.

За да избегнете диарии не оставяйте съдовете за хранене за повече от 10-15 минути дори ако прасето не е изяло всичко. Мийте съдовете след всяко хранене и след това ги оставяйте на слънце. Веднъж седмично ги попарвайте. Когато отглеждате осиротяло прасе спазвайте препоръките:

От най-ранна възраст приучвайте прасето към изяждане на големи количества сочни и груби фуражи, за да може впоследствие да използвате тези евтини фуражи за угояване.

Давайте на прасето да яде на воля моркови, прясно намачкани картофи, размесени първо с мляко, а после - с вода.

Сдребненото сено давайте смесено с други фуражи.

През пролетта и лятото давайте колкото се може повече зелена трева.


Още за животните:
Източник:Български фермер