Полезна информация за животните.Кастрацията на прасето - трудоемка манипулация.

Целта на кастрацията е да се предотврати образуването на неприятната миризма на месото. Затова специалистите препоръчват, ако няма да се занимавате с разплодна дейност, кастрирайте прасето - независимо мъжко или женско, до 5-седмична възраст. Разбира се, кастрацията може да се направи и в по-късна възраст, но колкото по-голямо е прасето, толкова по-трудно понася манипулацията.

ВАЖНО! Кастрираните прасета растат по-добре и разходите за фураж са по-малко.
Манипулацията по кастрирането на прасета в домашни условия е свързана със затруднения по фиксирането им. По-удобно е, ако се използва фиксаторен сандък. При него липсва една от късите странични стени, а другата е оформена като вратичка, за да се осигури проходност на фиксатора. По принцип свинята влиза по-лесно в сандъка, когато изходът се вижда открит. Поради това трябва да оставите изхода отворен. Той се затваря в последния момент.

Фиксаторът сандък е с елементарна конструкция и за направата му могат да се използват подръчни материали (дърво, метални профили). Необходимо е като цяло конструкцията да е достатъчно здрава, за да може да се обръща заедно с фиксираното животно, без да се деформира. Последователните манипулации по подготовката за кастрация са посочени на фигурите.

Плюсовете от манипулацията

На първо място е премахването на неприятната миризма на месото особено при нерезите. При достигане на тегло от 100 кг - по време на пубертета, тя става много силна и прониква в месото, като се отразява на вкуса му.

При ранна кастрация, тъй като прасенцата са много малки, те оказват по-малка съпротива. Загубата на кръв е по-малка и цялата процедура може да се направи без помощници.

Подходящата възраст - най-често в периода от 10 до 45-дневна възраст. Някои експерти съветват кастрирането да се прави 5 дни преди отбиването. Кастрацията на 14-дневни прасенца е с по-малко болка, отколкото кастрация на 7-дневни прасенца.

Проучвания показват, че кастрирането твърде рано - на еднодневни прасенца, води до забавяне на растежа.

 


Още за животните:
Източник:Български фермер