Полезна информация за животните.Подхранване на новородени прасета.

 

Подхранване на новородени прасета 

Ако

млечността на свинята майка е недостатъчна, още на 10-15-ия ден на бозаещите прасета започва да не им достига мляко. Но във всички случаи още от 5-7-ия ден от раждането започнете да ги приучавате към подхранване с краве мляко. То е най-близко до свинското по състав.

Давайте краве мляко на малки дози - по 3-4 пъти дневно. Ако прасенцата не искат краве мляко (наблюдава се при висока млечност на свинята майка), приучавайте ги към него, като им потапяте зурличките в съд с мляко. Като се облизват, прасенцата привикват към кравето мляко и започват да го пият самостоятелно.

Изхранвайте млякото затоплено

То може да е свежо или пък сухо. До отбиването на едно прасе ще ви трябват около 5-6 л мляко. Обезмасленото мляко се използва свежо или след изсушаване като компонент в млекозаместители и предстартерни смески.

Давайте свежото мляко на воля като поило

Обезмасленото мляко се изхранва отначало смесено с пълномаслено, а след това с концентрати и други фуражи. За едно сукалче ще ви трябват около 15-25 кг обезмаслено мляко. Започнете да давате от него по 100-150 г, а преди отбиването се стига до 700-1000 г дневно.

За подхранване използвайте царевично, ечемично и пшенично зърно след като сте ги запекли до получаване на кафяв цвят. Не допускайте зърното да загаря.


Още за животните:
Източник:Български фермер