Полезна информация за свинете.Виетнамска свиня.


За немюсюлманските страни в Азия и Далечния изток изключителна популярност в относително кратък период от време придоби виетнамската порода прасета. Тази порода започва активно да се отглежда, благодарение на уникалните й качества, едва през 2008 година. Виетнамските прасета имат няколко съществени предимства в сравнение с техните братовчеди от други видове. За създаване на тази породата са използвани диви американски свине и отчасти степни късокраки немски глигани. По този начин виетнамските свине могат да се хранят добре самостоятелно на пасища и тяхната основна храна е зелената трева.

Месото на тези свине не съдържат холестерол, породата е изключително за диетично месо, което е особено важно за съвременния вкус. Прасетата са малки , с максимална маса до сто килограма, те не заемат много място. На тяхната плодовитост може да завиди всяка порода, една двойка от тези животни в продължение на година дава повече от 20 прасенца. Те са непретенциозни, ядат сурова храна и самостоятелно пасат на пасищата.

Наред с другите неща, тези прасета се отличават с невероятна способност да се дресират. Това е друг важен фактор е бързо нарастващата популярност на виетнамските прасета. Отличават се с лоялност и отговорност към семейството си и са в състояние да демонстрират безпрецедентна агресия в случай на опасност от диви животни. Прасетата са интелигентни, могат да научат прости команди и дори да се участват в циркови програми. Виетнамската свиня може да се използва като куче пазач. А някои филмови звезди и знаменитости дори си отглеждат виетнамски прасета в жилищата си като домашни любимци, вместо традиционните кучета.