Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Грижи за малките зайчета

Malki-zaichetaНай-критичният период от живота на подрастващите зайчета са първите 10-15 дни след отбиването им. Тогава и смъртността им е най-висока. Критичен е и периода до навършване на 2-месечна възраст.

Кои са причините за високата смъртност на зайчетата?

  1. Изпадането на зайчетата в състояние на силен стрес вследствие на отбиването, спирането на майчиното мляко и преместването в друга клетка.
  2. Намаляване отделянето на солна киселина в стомаха, в следствие на което става алкализиране на средата в храносмилателната система и започва намножаването на болестотворни микроорганизми.
  3. Храненето на зайчетата с концентрирани фуражи, които съдържат малко сурови влакнини, намаляване на перисталтиката, застой на храната, алкализиране на средата и т.н.

Причините за високата смъртност на зайчетата са комплексни. Затова през първите 10-15 дни след отбиването на зайчетата се предоставя дажба, в която суровите влакнини съставляват над 17% (доброкачествено сено, груби фуражи на воля и 8-12 г. концентрирани фуражи). Веднага след отбиването на зайчетата може да се дават и горчиви храни (цикория, пелин, бъзак, бял равнец, лайка, подъбиче и др.), които регулират храносмилането. Даването на кисело мляко и 50 мг витамин В1 на 1 л вода се отразява добре, защото така се регулира нервната дейност и се намаляват последствията от стреса. След като премине критичния период концентрираните фуражи трябва да се увеличат и да достигат 45% от състава на дажбата. Предоставят се най-качествените фуражи и витаминна добавка. Целта е за максимално кратък срок малките зайчета да достигнат реализационната жива маса за клане.

Ясно е, че интензивността на растежа на зайците се определя от тяхната наследственост, но растежът зависи и твърде много от храненето, т.е. ако наследствеността определя възможностите, то храненето осигурява степента на реализацията им. Правилното хранене на  малките зайчета осигурява бърз темп на растеж през първите 10-12 седмици след раждането им. Колкото за по-кратък период от време се достигне реализационната маса, толкова по-малко фураж се изразходва за единица прираст.

Когато едно зайче на 95-дневна възраст тежи 3 кг. и разходът на фураж се приеме за 100 единици, то ако достигне същата маса на 120-дневна възраст, разходът на фураж ще бъде 125 единици, или с 1/4 повече.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates