Как протича колибактериозата при зайците?

Колибактериозата е заразна болест, която протича остро и много бързо. В трескавото състояние, което обхваща зайците, диарията може и да липсва. Наред с повишената телесна температура се забелязват умърлушване и загубване на апетита и на подвижността. Жаждата за вода е неутолима. При по-големите зайчета смъртта настъпва по-бавно, обикновено след боледуване от 5-6 дни. През този период организмът се обезводнява и се изтощава. По-често зайчетата преболедуват колибактериозата, въпреки че изостават много в развитието си.

 

В такива случаи стопанинът трябва веднага да отдели болните от останалите, а клетката в която са били, задължително трябва да се дезинфекцира с 2% разтвор на натриева основа или 20% варно мляко. Ако има умрели зайчета, добре е да се изпрати материал, чрез ветеринарен специалист за лабораторно изследване. Отделените болни зайчета се лекуват с антибиотици, сулфонамиди и с витамини.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));