Боледуват ли често зайците от некробацилоза?

Зайците боледуват по-рядко от некробацилоза. Засягат се зайците от всички възрасти, но по-често младите. Причинителят на болестта обитава храносмилателния канал на животните, отделя се навън с изпражненията и замърсява почвата. Това създава условия за поемането му през устата, за попадането му в рани и за развитието на болестта. Зайците заболяват по всяко време на годината, но това най-често се случва през месеците с висока влажност, обикновено в ранна пролет и късна есен. Болестта некробацилоза може да бъде пренесена със зайци заразоносители.

 

Кои телесни части се засягат от некробацилоза и как протича болестта?

При хранене с груб фураж или с постеля устната лигавица се наранява, вследствие на което се отваря врата за причинителя на болестта некробацилоза. Като попадне в наранените участъци на езика, небцето и на вътрешната страна на бузите, той се намножава, тъканта отича, а след време лигавицата в тези участъци се умъртвява и опадва. Отдолу се показват кървящи болезнени язви с леко повдигнати и неравни краища. Зайците не могат да се хранят. Наблюдава се силно изразено слюнкоотделяне. От тялото на болните зайци се разнася неприятна миризма на загнило. Болестният процес може да засегне цялата буза.

Зайците се изтощават и умират след една , две седмици. Когато причинителят попадне в наранен участък на краката, обикновено на пръстите, най-напред се наблюдава отток, а по-късно- умъртвяване на кожата, която опадва и се открива разязвената повърхност.

Как се лекуват заболелите зайци и може ли да се предпазят те от некробацилоза?

Причинителят на болестта некробацилоза се развива и нанася поражения в среда без достъп на въздух. Затова при лекуването трябва да се направи така, че кислородът да има достъп до поразената тъкан. Това означава, че превръзките са противопоказни при това заболяване. След отстраняване на мъртвите тъкани се прилагат 3% разтвор на калиев перманганат, кислородна вода, йодна тинктура. Успешно се прилагат препаратите хозол и берлицетин, особено при повърхностните повреди.

Зайците може да се предпазват от некробацилоза, ако не им се дава фураж с остри частици в него, които може да наранят лигавиците, както и ако са премахнат острите предмети, които може да наранят крайниците. Добре е да се избегне пренаселването, защото ухапванията благоприятствуват за възникването на болестта. Закупените зайци не трябва да произхождат от стопанства, неблагополучни но отношение на некробацилозата.