Кой е причинителят на болестта пастьорелоза по зайците?

Причинителят на болестта пастьорелоза е бактерия, наречена пастьорела. Тя се намира в организма на здравите зайци и при непривични условия на отглеждане и хранене (влага, простуда, пренаселеност, честа смяна на фуражите) предизвиква проявяването на болестта.

Как потича болестта пастьорелоза по зайците и може ли да се лекуват заболелите животни?

Най-често заболяването пастьорелоза протича хронично под формата на заразна хрема. От ноздрите първоначално изтича слузест секрет, който постепенно се сгъстява и става слузесто гноен. Зайците кихат и кашлят. Лигавиците на очите се възпаляват. Животните нямат апетит, измършавяват, и смъртта обикновено настъпва от изостряне на болестния процес. При други случаи пастьорелозата се проявява като бронхопневмотия с повишена телесна температура, кашлица и гнойни изтечения. Понякога протича нетипично и се характеризира с гнойно възпаление на ограничени подкожни участъци. Лекуването на пастьорелозата е успешно, ако се започне в началото на болестния процес. Най-често се използват антибиотици и сулфонамиди. Добре е предварително да се направи антибиотикограма, за която под ръководството на ветеринарен специалист се изпраща материал за изследване във  ветеринарен институт.

При избухване на болестта пастьорелоза е необходимо болните зайци да бъдат веднага изолирани от здравите и да се направи дезинфекция на помещението. Здравите се третират предпазно с антибиотици и витамини, а зайцевъдите трябва да подобрят хигиената и храненето.