С какво се характеризира болестта стафилококоза по зайците?

Стафилококозата се предизвиква от бактерии (стафилококи), широко разпространени в околната среда (в праха на помещенията, по инвентара, по кожата на животните и т.н.). Същите тези бактерии могат да предизвикат гнойни възпалителни процеси при всички селскостопански животни и при човека.

При зайците болестта стафилококоза се проявява след нараняване на кожата, при повишена влажност и т.н. Понякога стафилококозата протича много бързо и засяга както малките така и възрастните зайци. По кожата се образуват многобройни гнойни възелчета. Телесната температура се повишава. Настъпват безразличие и безапетитие. Общото състояние бързо се влошава, а след няколко дни настъпва смърт. При по-бавно протичане на болестта стафилококоза гнойните огнища са разпръснати из различни органи и телесни части. Често от гнойно възпаление се засяга вимето, което е зачервено, отекло и силно болезнено. От млечните канали изтича мляко , примесено с гной. По късно във вимето се оформят огнища на гнойно възпаление. В тях се образува огромно количество гъста сметаноподобна гнойна материя. Освен във вимето гнойни огнища с различни размери може да се оформят и в други телесни участъци (устни, под кожата в областта на гърба, в очите и в гръбначно-мозъчното пространство). Често се стига и до парализи, ослепяване и др.

За предпазване от стафилококозата трябва да се направи всичко необходимо зайците да не се нараняват. Заболелите животни трябва да се изолират и да се лекуват. Лекуването се състои в третиране с антибиотици, към които са чувствителни стафилококите. Антибиотиците се прилагат местно под формата на мази или инжективно. По време на лекуването се осигурява пълноценно хранене. Богатите с витамини фуражи, както и слънчевите бани са особено полезни за болните зайци.