Полезна информация за зайците.

Възрастта е много важна и при разплодните зайци

Скорозрелостта на зайците зависи не толкова от породата, колкото от начина на хранене и отглеждане на животните: от засиленото пълноценно хранене в

ранна възраст и правилното отглеждане стимулира скорозрелостта. Но при първо заплождане можете да получите здрави и жизнеспособни приплоди само от здрави и нормално развити (4-5-месечни) самки с тегло от 2-2,8 кг (от средните породи) и 5-6-месечни самки, тежащи 3,3-3,8 кг (от по-тежките породи - Бял и Сив великан).

Някои любители зайцевъди смятат, че първото котило от едри и устойчиви на заболявания зайчета се получават от 1-годишни зайкини, които имат достатъчно мляко да ги изхранят до 1,5-месечна възраст. Най-добре е за първи път да пуснете за покриване самци на 8-месечна възраст. Добре представилите се самци - с висока оплодителна способност и със здрави потомства, може да използвате 4-5 години, но най-често в практиката се ползват 2-3 години.

Самките можете да използвате средно 3-4 години. Но ако някоя зайкиня ражда многоплодни котила и отглежда здрави и едри зайчета, можете да я използвате и по-дълго време.