Полезна информация за зайците.

Отглежданите в присъствието на влага зайци страдат от чревна или чернодробна кокцидиоза

При зайците и най-дребните грешки може да са фатални дори и при най-опитния зайцевъд.

Появата на чревна или чернодробна кокцидиоза се характеризира със 100 процента заразени зайчета, а смъртността е 90 на сто. Почти няма зайцеферма, в която да не е върлувала чревна или чернодробна кокцидиоза. Източници на паразитното заболяване са болните зайчета и преболедувалите възрастни зайци.

Огнище на заразата - замърсена храна и вода.

От чревна кокцидиоза боледуват предимно 1-3-месечните зайчета, а от чернодробна - 1,5-4-месечните отбити и подрастващи зайци, но понякога се появява и по-рано.

Признаци на острата чревна кокцидиоза:

Появява се временна, прекъсната или непрекъсната слузеста или кървава диария, апетитът е намален или липсващ, зайците са омърлушени, забавя се растежът, космената покривка е рошава, телесната температура е субнормална, появява се силна жажда. По-късно настъпва пареза или парализа на крайниците и голяма смъртност.

Хроничната чревна кокцидиоза

Тя се наблюдава при по-яките и възрастни зайци. Започва с пастообразна до черна диария, която продължава седмици - апетитът рязко спада, зайците отслабват.

Лечение

Срещу чревната кокцидиоза се използват най-често сулфамидни препарати, които се дават в продължение на 3 дни с водата за пиене и след 3 дни се прекратява (дава се почивка) и отново се включва за още 3 дни. При чревната и чернодробната кокцидиоза добър лечебен резултат е получен с 2% байкокс 1 куб. см/1 л вода.