Полезна информация за зайците.С какво се хранят отбитите зайчета?.


Първите 10-15 дни след отбиването са критичен период от живота на подрастващите зайчета. Смъртността е най-висока през този период или след него и продължава до навършване на 2-месечна възраст. Причините за високата смъртност на зайчетата са няколко:

Изпадане на зайчетата в силно стресово състояние вследствие на отбиването, спирането на майчиното мляко и преместването в друга клетка. Намаляване отделянето на солна киселина в стомаха, последващото алкализиране на средата в храносмилателната система и намножаването на болестотворни микроорганизми. Хранене на зайчетата с концентрирани фуражи, които съдържат малко сурови влакнини, намаляване на перисталтиката, застой на храната, алкализиране на средата и т.н.

Обикновено причините за високата смъртност на зайчетата са комплексни - стрес от отбиването, намаляване отделянето на солна киселина и хранене предимно с концентрирани фуражи. Затова през първите 10-15 дни след отбиването на зайчетата се предоставя дажба, в която суровите влакнини съставляват над 17% (доброкачествено сено, груби фуражи на воля и 8-12 г концентрирани фуражи). Веднага след отбиването на зайчетата може да се дават и горчиви храни (пелин, бъзак, цикория, бял равнец, лайка, подъбиче и др.), които регулират храносмилането. Добре се отразява киселото мляко и 50 мг витамин В1 на 1 л вода , които регулират нервната дейност и намаляват последствията от стреса. След преминаването на критичния период концентрираните фуражи се увеличават и достигат 45% от състава на дажбата. Предоставят се най-качествените фуражи и витаминна добавка. Целта е за максимално кратък срок зайчетата да достигнат реализационната жива маса за клане.

Вярно е, че интензивността на растежа на зайците се определя от наследствеността, но растежът зависи твърде много и от храненето, т.е. ако наследствеността определя възможностите, то храненето осигурява степента на реализацията им. Правилното хранене осигурява бърз темп на растеж през първите 10-12 седмици след раждането на малките зайчета. Колкото за по-кратък период от време се достигне реализационната маса, толкова по-малко фураж се изразходва за единица прираст.

Ако едно зайче на 95-дневна възраст тежи 3 кг и разходът на фураж се приеме за 100 единици, то ако достигне същата маса на 120-дневна възраст, разходът на фураж ще бъде 125 единици, или с 1/4 повече.