Полезна информация за зайците.Хигиена на храненето на зайците.


Пълноценното и равномерно хранене на зайците през цялата година създава и поддържа здрав организъм. Здравият организъм притежава естествени съпротивителни сили, естествен имунитет и се справя с причинителите на редица заболявания. При пълноценното хранене на зайците промените в останалите външни условия, като температура, ветрове и др., не могат да предизвикат сътресение във физиологията на организма до такава степен, че да стане податлив на заболявания.

При интензивното използване на зайците от голямо значение е абсолютното балансиране на дажбите с всички хранителни вещества, включително аминокиселини, витамини, минерални вещества и микроелементи. В противен случай организмът на зайците става уязвим на заболявания.

При нарушаване на дажбата на зайците могат да се явят разстройства в храносмилателната система, които сами по себе си са заболявания, но те са и сериозна предпоставка за различни други заболявания. Такива разстройства могат да се явят при хранене на зайците с дажби, съдържащи голямо количество мазнини и рибено брашно, при използването на зелени и сочни фуражи, на нечиста и топла вода за пиене и др. Разстройство се явява и при включването на некачествени фуражи в дажбите, като плесенясали, ферментирали и замръзнали храни, при наличието на примеси, като пръст, стъкла, метални частици и др. Чрез храните могат да бъдат пренесени заразни или паразитни болести и химични отрови. Ако във фуражите има отровни растения, съдържащи алкалоиди и гликозиди, те могат да причинят смърт (особено при зайчетата). Разстройство на храносмилателната система се предизвиква от смяната в режима и типа на храненето и др.

При храненето на заболели зайци се вземат пред вид болестта и състоянието на животното. Количеството и качеството на фуража трябва да подпомогне оздравяването му. При стомашните разстройства най-добра храна за зайците са витаминното сено, смленият овес и др. В други случаи се използват зелени храни, моркови и др.

За предпазване от редица заболявания в храната на зайците много често се прибавят антибиотици. Антибиотиците в храната на зайците освен че служат като предпазно средство, но увеличават и усвояемостта на аминокиселините, въглехидратите и минералните вещества. Все още обаче целесъобразността от употребата на антибиотици в храната на зайците е твърде оспорвана.

При появяване на чревни заболявания, кокцидиоза и др. се налага използването на антибиотици в храната на зайците и като лечебно средство.