Полезна информация за зайците.Хранене на зайците.


Храната е основният фактор за растежа и плодовитостта на зайците. Във зайцефермите за стоково производство се препоръчва всички категории зайци да се хранят с целодажбен гранулиран фураж. Гранулираните фуражи зазайци са за предпочитане, тъй като лесно се транспортират, съхраняват и дозират, а освен това при тях разпиляването и загубата на храна е минимално. Качественият гранулиран фураж зазайци трябва да е твърд, без наличието на прах, а оптималният размер на гранулите е 2.5-5 мм диаметър и 10-21 мм дължина.

Препоръчва се фуражът да е съобразен и с възрастта и предназначението на зайците. Някои от фуражните заводи вече предлагат гранулирани фуражи, разработени по специални рецепти за различните категориизайци - за угояване, за бременни и кърмещи зайки, за малки и подрастващи зайчета.

Комбинираният фураж за зайци трябва да съдържа следните компоненти: люцерново брашно (може да се подмени със сенно брашно), ечемик, пшенични трици, соев шрот, слънчогледов шрот, овес, креда, дикалциев фосфат, витаминен премикс, микроелементна смеска , сол, сурови влакнини, суров протеин.

Не се препоръчва даването на зелени фуражи в големите ферми за зайци, тъй като подготовката им изисква разход на много време и труд, а освен това гранулираният фураж осигурява по-бърз растеж и по-голяма ефективност при зайците за угояване. Освен това прясно окосеното сено и люцерна могат да причинят стомашни разстройства, особено при наскоро отбитите зайчета и тези, които до момента не са приемали подобна храна. За това се препоръчва сеното и люцерната да се оставят за 3-4 дни да изсъхнат и след това да се дадат на зайците.

Зеленчуците (ако са включени в дажбата на зайците) задължително се почистват от полепналата пръст, измиват се и се оставят да изсъхнат и чак след това се поставят в хранилките на зайците.

Не давайте на зайците развалена, мухлясала или плесенясала храна!

Некачествената храна със сигурност причинява стомашни разстройства, може да доведе и до смърт. Некачествените суровини, използвани за приготвяне на комбинираните фуражи, наличието на нитрати, инсекти и гъгрици в зърното също водят до храносмилателни разстройства на зайците.

Задължително е храната на зайците да се съхранява така, че до нея да нямат достъп гризачи, както и други селскостопанскиживотни, тъй като те могат да пренесат редица причинители на заразни болести по зайците. Преходът от един тип храна към друг и замяната на фуража с нов фураж зазайци трябва да става постепенно, като от новата храна се дават малки количества в продължение на няколко дни.

Колко храна е нужна на зайците?

Това зависи от предназначението им.

Зайкините трябва да се предпазват от затлъстяване, тъй като в противен случай се заплождат много трудно. За това по време на случната кампания се намаляват някои фуражи, които водят до затлъстяване - ечемик, царевица, картофи и други, които съдържат голямо количество въглехидрати. Дажбата трябва да е около 35 г храна на 1 кг живо тегло. Препоръчва се зареждането с храна да става веднъж на ден, всеки път по едно и също време.

Зайкините-майки консумират от 250 до 600 г храна на ден, в зависимост от породата и броя на родените зайчетата.

Зайците за угояване се хранят на воля, така че винаги трябва да имат храна в хранилките си. Те се хранят предимно след обяд и вечерта, като приемат храна около 20-30 пъти на ден.

За всички категориизайци при качествена и добре балансирана смеска храненето е на воля.

Водата

Хранените с гранулиран фуражзайци консумират много вода. Заекът пие средно около два пъти повече вода от приетата храна. Така че водата трябва да се дава на воля, като задължително трябва да е чиста и да се сменя всеки ден. За една зайка-майка е необходимо между 250-400 мл вода на ден, а когато кърми малките си, това количество се увеличава на 1 до 3 литра.

Нуждата от вода на зайците за угояване зависи от теглото им, като заек с тегло от 2.5 кг се нуждае от около 0.4 л вода на ден.

Солта

На зайците трябва да се осигури сол в достатъчни количества. Солта се дава под формата на каменна сол за близане на воля или под формата на минерални блокчета.