Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нерегламентиран внос сваля цената на българския мед

Актуални агро новини.Нерегламентиран внос сваля цената на българския мед.

Нерегламентираният внос на мед е един от най-големите проблеми пред пчеларите у нас. Това стана ясно по време на форум, който събра стопани от страната. По думите им след протестите в столицата в средата на месец декември, от земеделското министерство са се съгласили за създаване на експертно звено, което заедно с пчеларите да започне изчистване на неточностите в нормативните документи.

Притеснението на пчеларите е, че вносният мед, който влиза у нас от страни извън европейския съюз  подбива цената на този, който произвеждат родните стопани.

А тази година пчеларите се надяват да е по-добра от миналата, когато добивите на мед са били малки заради лошите метеорологични условия. те се надяват да могат да имат разговори с арендаторите, за да не се стига до нерегламентирано пръскане от което да последва измиране на пчелите.

На този етап пчеларите нямат директни помощи за разлика от другите стопани. Те разчитат само на една мярка, от която обаче не могат да се възползват всички заради рестрикциите. А регистрираните у нас пчелни семейства са над 760 000.

Автор: Силва Агопян

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates