Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Връчиха наградите Еврофермер и Млад еврофермер на 2018 година

Актуални агро новини.Връчиха наградите Еврофермер и Млад еврофермер на 2018 година.

Зърнопроизводителят от монтанското градче Вълчедръм Боян Бурчин спечели приза Еврофермер на 2018 година, а председателят на земеделската кооперация в свищовското село Хаджидимитрово заслужи наградата Млад еврофермер. Конкурсът се организира от списание „Агробизнесът“ за 18-та поредна година, номинациите и изборът са в ръцете на читателите и на журналистическата гилдия.

„Новата Обща селскостопанска политика е ориентирана към подкрепа за малките и средните фермери, те са гръбнакът на всяка икономика. Нашият конкурс е поредна стъпка в тази посока“, заяви Пенка Каменова, главен редактор на сп. „Агробизнесът“.
Поздравителни адреси изпратиха европейският комисар по земеделие Фил Хогън и аграрният министър Румен Порожанов. На церемонията по награждаването присъства зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, който поздрави стопаните.

„Вие сте успешни земеделски производители, защото залагате на новостите в агробизнеса. С хора като вас българското земеделие ще върви напред“, заяви доц. д-р Янко Иванов.
Избраният за Еврофермер на 2018 г. Боян Бурчин стопанисва над 11 хил. дка земя във Вълчедръм, 3 хил. от които са сертифицирани като биологични. „Бизнесът не е лесен за българския зърнопроизводител, той полага огромни усилия, за да се бори с конкуренцията на държавите от Черноморския басейн. Но точно в това е предизвикателството на земеделието“, казва Бурчин. В момента той е амбициран да увеличава биологичните площи на своето стопанство.

Кооперацията в свищовското село Хаджидимитрово обработва близо 17 хил. декара земя, а заетите в нея са над 50 души. „Има ли кооперация в едно село, то е живо“, категоричен е Бисер Борисов, който спечели приза Млад еврофермер. „Средната възраст на колектива в кооперацията е 40 години“, уточни той.

Номинациите за 2019 г. за Еврофермер и за Млад еврофермер на сп. „Агробизнесът“ започнаха. Те са достъпни на интернет сайта на изданието. То вече ще излиза само в електронен формат.  

Автор: Анета Божидарова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates