Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Социалдемократите в Германия настояват за промяна на ОСП

Актуални агро новини.Социалдемократите в Германия настояват за промяна на ОСП.

Изплащането на базисни премии да се прекрати след 2028 година. Това поискаха от групата на социалдемократите в германския Бундестаг. Те настояват фермерите да получават субсидии само, ако извършват определени дейности за екология и защита на животните. 

Предложението предвижда разбиването на сегашния модел на Общата селскостопанска политика. Вместо два стълба, в бъдеще трябва да има четири. "В момента 80 процента от субсидиите отиват при едва 20 на сто от стопаните. Ние сме против тази система", се казва в декларация, публикувана в Берлин.

Социалдемократите искат след определен преходен период само 25 процента от средствата на сегашния Първи стълб да бъдат заделяни за базисни премии. Половината от парите фермерите ще получават срещу мерки за опазване на околната среда, излизащи извън рамките на законовите изисквания.

Останалите средства да се предоставят по програми за опазване на природата и климата. Вторият предложен от социалдемократите стълб ще подкрепя инвестиции в мерки за благосъстоянието на животните и за развитие на селските райони. След изтичането на преходния период през 2028 година базисните премии изцяло ще отпаднат, а субсидии ще се дават само срещу извършени дейности.

Освен това Социалдемократите настояват всяка държава в Европейския съюз да определи конкретни цели за защита на природата и опазването на климата в сферата на селското стопанство и редовно да изготвя подробни доклади за изпълнението им.

Очаквайте още новини по АгроТВ

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates