Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Проследяват промените в броя на зимуващите водолюбиви птици в страната

Актуални агро новини.Проследяват промените в броя на зимуващите водолюбиви птици в страната.

Този уикенд Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще провери променен ли е броят на зимуващите в страната водолюбиви птици, в сравнение с наблюдаваните през миналия януари видове и числености.

В петък започна 43-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици у нас и в почти всички европейски страни и ще приключи в неделя. Екипи от над 100 доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) ще посетят всички големи водоеми в страната, за да проверят какво е състоянието им, какви видове птици се срещат в тях и ще отчетат числеността им.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е една от най-мащабните акции в Европа и страни от Африка и Близкия Изток, целяща да проследи промените във видовия състав и численост на зимуващите птици, както и какво е състоянието на влажните зони. Това е информация, която може да бъде много важна при планиране на бъдещи природозащитни дейности.

Миналата година, например, топлият януари задържа мигриращите видове на север от България и тук бяха наблюдавани пет пъти по-малко птици, в сравнение с предишни години. Тази зима е малко по-студена и надеждите са, че много северни видове ще са дошли до някои от 200-те влажни зони по Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и реки и големи язовири във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици, съобщи БДЗП. 

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates