Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Подкрепата за НПО от страна на ЕС е непрозрачна

Актуални агро новини.Подкрепата за НПО от страна на ЕС е непрозрачна.

Подкрепата за неправителствените организации от страна на Европейския съюз е непрозрачна. Това смятат от Европейската сметна палата.

В специален доклад, посветен на финансирането на неправителствени организации, одиторите посочват, че Европейската комисия не винаги събира и проверява достатъчно добре данните. Това се отнася особено за някои организации под шапката на Обединените нации.

По данни на Сметната палата за периода между 2014 и 2017-та Европейският съюз е подкрепил неправителствени организации от най-различни сфери с общо 11 милиарда евро. Парите са давани на природозащитници, научни центрове, подпомагане на развитието в Третия свят и за хуманитарни помощи. Одиторите казват, че Европейската комисия не проверява данните на ООН, която от своя страна не е публикувала прехвърлените на неправителствени организации задачи. В тази връзка Сметната палата обвинява Брюксел, че не си е изяснил, дали тези организации отговарят на изискванията.

При издаването на статут на НПО в повечето случаи Европейската комисия се доверява на декларациите, подадени от самите организации. Тези документи почти не се проверяват от служителите на Комисията, се посочва в доклада. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates