Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

БАБХ предупреждава ловците и потребителите да бъдат отговорни към своето здраве

Актуални агро новини.БАБХ предупреждава ловците и потребителите да бъдат отговорни към своето здраве.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) информира, че през 2018 г. до сега, са констатирани 139 положителни за трихинелоза проби от диви свине. Най-много са положителните проби от областите Благоевград – 28, София – 21, Сливен – 18. Наблюдава се тенденция за увеличаване броя на случаите със заразени  животни, за сравнение през 2017 г. положителните проби са 112.

БАБХ напомня, че трихинелозата (Trichinellosis) е тежко протичащо, понякога смъртоносно паразитно заболяване по животните и хората. За България, както и за много други страни по света, тя е значим здравен, ветеринарномедицински и стопански проблем.

Трихинелозата като опасно заболяване за хората и дивата свиня, е основен източник на заразата. От БАБХ съветват ловците да бъдат отговорни към своето здраве, към здравето на семействата си и на всички, на които предлагат продукти от дивечово месо. По тази причина изпитването за нея е задължителен елемент при опазване здравето на ловците и техните близки, с които споделят добитото месо от отстреляните свине. Повече от неразумно и рисковано е, когато месото на отстреляно диво прасе се консумира преди излизане на отрицателен лабораторен резултат за инфекция със заболяване (трихинелоза или африканска чума по свинете).

Поради тази причина от Агенцията се обръщат отново към ловците в цялата страна и особено ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза. По закон те са лицата, отговорни да предоставят проба за анализ от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория. Използването на неакредитирани методи е рисково и не винаги гарантира надеждност.

В процедурата по изпращането на проби от ловци няма промяна от предходни години. Разликата е в това, че през 2018 г. се унифицира начина за комлектоване на пробите – целта бе ловците да не се натоварват с изпращане на допълнителна проба и за африканска чума по свинете (АЧС). Пробата следва да се изпраща до лабораториите за изпитване за трихинелоза в страната. В този процес ветеринарните лекари нямат участие – изследването е задължение на самите ловци. Пробата може да се достави както по куриер, така и до лабораторията персонално. Именно заради унифицираното комплектоване на пробата, тази година се въведе драстично намаление на цената за изследването за трихинелоза в лабораториите на БАБХ с оглед засилване надзора и върху АЧС и финансово облекчение за ловците. Вече е възможно да се направи и проверка на резултатите на сайта на БАБХ по номера на стикера на пробата.

Мерките, които следва да се спазват при отстрел, методите за унищожаване на отпадни от лова продукти и предоставянето на проби за лабораторен контрол, както за трихинелоза, така и за АЧС, не са административни мерки, а са здравни хигиенни норми и се прилагат във всички страни на Европейския съюз. Това са минимални мерки срещу разпространение на заболявания в природата, опазване здравето на хората и популацията на дивата фауна, в случая тази на дивата свиня.

Хората трябва да знаят, че дори и в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинелоза. БАБХ съветва всеки, който коли животно за лична консумация също да носи проба за анализ преди да го предлага за консумация на семейството си.

Потребителите могат да бъдат спокойни, че месото, пуснато за реализация в търговската мрежа на територията на страната, задължително е преминало ветеринарномедицински контрол в кланицата, в която животните са заклани, било то с произход България или с произход друга страна членка. Върху трупното месо задължително се поставя здравна маркировка с форма на овал, която съдържа регистрационния номер на месодобивното предприятие, а ако е опаковано този знак се поставя на етикета, което е гаранция, че месото е изследвано и е напълно безопасно за консумация.

Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн, е много рисково. Месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата вероятно няма да са минали ветеринарен контрол, което от своя страна е предпоставка за сериозен риск за здравето на потребителите.

С цел потребителите да се предпазят и за да се осигури възможност за своевременна и адекватна реакция в случай на нерегламентирана търговия, Българската агенция по безопасност на храните изпълнява официален контрол на обектите за производство и дистрибуция на храни.

БАБХ приема сигнали от потребителите за нарушения, които могат да бъдат подавани в Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна, на горещия телефон 0700 122 99 и онлайн на сайта на БАБХ.

Всичко за заболяването може да намерите тук: https://bit.ly/2FpiXJz

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates