Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Увеличават се огнищата на африканска чума в Китай

Актуални агро новини.Увеличават се огнищата на африканска чума в Китай.

Нови случаи на aфриканска чума при домашни свине бяха потвърдени в Китай, след като в началото на годината имаше известно затишие. Този път е заразена голяма ферма с близо 70 хиляди животни.

От съобщение на земеделското министерство в Пекин става ясно, че заразата е установена в свинеферма в източната част на страната. От близо 70-хиляди свине в стопанството около 2500 са дали позитивен тест, други 1400 вече са умрели от болестта. До скоро провинцията се смяташе за свободна от aфриканска чума, след като след първите два случая през август миналата година нямаше нови.

От провинция Гансу в северозападната част на Китай също съобщават за нов случай на болестта, установен във ферма със 110 животни, от които 44 са заразени, а 9 вече са умрели.

Общо 26 провинции в Китай са засегнати от aфриканската чума, огнищата вече са 106. По данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН в рамките на борбата срещу заболяването до момента в Китай са умъртвени над 850 хиляди свине.

Междувременно датски учени стигнаха до заключението, че болестта може да се разпространява и от мухи. Изследване на Техническия университет в Копенхаген показва, че заразата стига дори до добре поддържани и охранявани стопанства, където свинете нямат досег с глигани, нито пък с контаминирани материали. Според учените в тези случаи заразата се пренася от кръвопиещи мухи, попаднали във фуража на свинете.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates