Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Повече от 160 млн. евро помощ за фермерите в Норвегия

Актуални агро новини.Повече от 160 млн. евро помощ за фермерите в Норвегия.

Повече от 160 милиона евро ще изплати норвежкото правителство на своите фермери, засегнати от сушата през миналата година. Земеделското министерство в Осло съобщи, че до изтичането на срока са постъпили общо 15 хиляди заявления за извънредна помощ, от които 11 хиляди вече са обработени.

До момента изплатените суми възлизат на общо 163 милиона евро, като се очаква те да достигнат около 170 милиона, след като бъдат обработени и останалите близо 4 хиляди молби. Всеки фермер е получил средно по 14 хиляди и 500 евро.

Стопаните, които отглеждат зърнени култури, получават около 10 хиляди евро, докато фермерите с фуражни култури и животновъдите получават по-голяма подкрепа, тъй като пострадаха по-силно от високите температури и сушата през миналото лято. За тях са заделени средно по 17 хиляди и 500 евро.

Първоначалните прогнози на агроведомството за необходимите помощи бяха с една трета по-малки от заявените суми. Увеличението идва и от факта, че през есента, когато реколтата се прибира на много места времето е било лошо, което е довело до допълнителни загуби.

Най-много заявления са постъпили от южните и източните региони на Норвегия, където сушата е била най-страшна. Помощите се финансират от държавния бюджет в рамките на специална кризисна програма, одобрена от правителството през октомври миналата година.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates