Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Крайният срок за отчитане на дейността на билкозаготвителните пунктове е до 20 януари

Актуални агро новини.Крайният срок за отчитане на дейността на билкозаготвителните пунктове е до 20 януари.

Регионалната инспекция по околната среда и водите–Хасково информира всички отговорници на билкозаготвителни пунктове в областите Хасково и Кърджали, че съгласно Закона за лечебните растения, трябва да представят в инспекцията до 20 януари 2019 г. обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2018 г. билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складови наличности.
 
Билкозаготвителите, които не подадат в срок исканата информация или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкциониране. В Закона за лечебните растения се предвиждат глоби за физически лица в размер от 100 до 1 000 лева, а за юридическите - имуществени санкции от 300 до 2 500 лева.

На територията на РИОСВ-Хасково функционират 13 пункта за изкупуване на билки - в Кърджали, Крумовград, Момчилград, Свиленград, Ивайловград, Симеоновград, с.Константиново, общ. Симеоновград, Тополовград и четири в Любимец. Подадените в Екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните  години показват, че в региона се събират най-много риган, чубрица, лайка, шипка, градински чай, мурсалски чай (култивиран), лавандула и липа.

Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и/или съхранение на билки, задължително обявяват дейността си в РИОСВ и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates