Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Открито е наличие на бактерия в пилешкото месо на германския пазар

Актуални агро новини.Открито е наличие на бактерия в пилешкото месо на германския пазар.

Близо 52 процента от пилешкото месо, продадено през 2017 година в търговската мрежа в Германия, е било заразено с бактерията кампилобактер. Това са 20 процента повече, отколкото през 2011-та, а регистрираните заболявания наброяват около 70 хиляди, най-вече деца, възрастни хора и бременни жени.

Данните са от писмения отговор на федералното правителство на въпрос от Зелените по време на парламентарния контрол в Бундестага. Става ясно, че Федералната служба за защита на потребителите е открила бактерията в 78 процента от пилетата, обработени в кланиците. Всяка година от стомашни разстройства вследствие на отравяне с кампилобактер заболяват около 70 хиляди души, като това са официално регистрираните случаи. Предполага се, че в действителност бройката е значително по-висока.

В изявление след отговора на правителството Зелените настояха властите да предприемат сериозни мерки за повишаването на хигиената в кланиците и птицефермите. Необходим е и строг контрол, който да следи тези мерки да се спазват.

От Сдружението на търговците на храни посочиха, че разрешеното в Съединените щати третиране на пилешко месо с хлор, с което се умъртвяват бактериите, в Европейския съюз не се допуска. Затова върху опаковките в Германия има отпечатани препоръки месото да минава през термична обработка.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates