Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Договорът ЕС-МЕРКОСУР все по-труден

Актуални агро новини.Договорът ЕС-МЕРКОСУР все по-труден.

Търговското споразумение между Европейския съюз и страните от МЕРКОСУР изглежда все по-невъзможно. Шансовете договорът да бъде подписан преди евроизборите през май са минимални, смятат специалисти в Брюксел.

Говорител на Европейската комисия обяви, че Брюксел ще поиска от новото бразилско правителство информация за бъдещите му намерения. Новият държавен глава на Бразилия, Жаир Болсонаро, си навлече остри критики от страна на противниците на договора, обявявайки, че ще форсира изсичането на джунглите и ще ограничи правата на индианските племена в тези региони. Това може да се окаже сериозна пречка, въпреки че комисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом наскоро изтъкна, че иска да приключи преговорите преди месец май.

За Бразилия МЕРКОСУР и отношенията с Европейския съюз продължават да са приоритет, посочи новият бразилски министър на земеделието дни след встъпването си в длъжност. По думите на Кристина да Костас Диас достъпът до международните пазари е от решаващо значение за селското стопанство в страната.

Бразилия обаче настоява за промени в правилата на МЕРКОСУР и заплаши, че ще напусне организацията, ако тези правила не се реформират. Според да Костас Диас страната й е ощетена от вноса на мляко от съседна Аржентина. Затова за четвъртък е насрочена среща между президентите на двете страни, които ще опитат да изгладят противоречията.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates