Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Повече прозрачност при издаване на лицензи за растителна защита

Актуални агро новини.Повече прозрачност при издаване на лицензи за растителна защита.

Процесът на издаване на лиценз за препарати за растителна защита да стане по-прозрачен, а Европейският орган за безопасност на храните да провежда повече независими изследвания. Това гласуваха депутатите в Европейския парламент.

С голямо мнозинство от 526 срещу 66 гласа народните представители одобриха доклада на извънредната комисия, създадена след удължаването на разрешителното за глифозата. Тогава европейска гражданска инициатива внесе над 1 милион подписа с искането веществото да бъде забранено.

При своята работа повечето депутати в комисията отхвърлиха това искане, но настояват за нови проверки на вече лицензираните препарати. Според народните представители е необходимо да се направи дългосрочно изследване, което да покаже дали при дълга употреба глифозатът не причинява все ракови заболявания. Изказани бяха и съмнения в достоверността на съответните изследвания на производителите, въпреки че тези проверки се правят от независими сертифицирани лаборатории.

За да е в състояние да се справи с новите предизвикателства, Европейският орган за безопасност на храните трябва да получи допълнителни средства от бюджета на Европейския съюз, се казва още в гласуваното в Европарламента решение. Така ЕФСА ще може сама да провежда изследвания за рисковете от дадени вещества. Резултатите ще бъдат публикувани и достъпни за обществеността.

Одобреният в пленарната зала заключителен доклад на извънредната комисия представлява само препоръка и няма законодателна сила. Очаква се обаче следващият състав на Европейската комисия да приеме тези препоръки и да преработи правилата за лицензиране на препаратите за растителна защита.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates