Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

По-строг контрол върху химикалите в храните

Актуални агро новини.По-строг контрол върху химикалите в храните.

Необходим е  по-строг контрол върху химикалите, използвани в хранителната индустрия. За това настоява Европейската сметна палата в свой доклад, публикуван в Люксембург.

Сегашните правила за химикалите в храните са прекалено сложни и държавите не се справят с проверките, предупреждават одиторите и предлагат голяма част от контрола да бъде прехвърлена на лабораториите в хранителната промишленост.

Списъкът с потенциално опасни вещества обхваща близо 8000 позиции и включва препарати за растителна защита, оцветители, ароматизатори, ветеринарни медикаменти и микропластмаса. Системата за контрол на храните в Европейския съюз е изправена пред сериозни предизвикателства, са казва в доклада. Освен това при проверките на контролните органи в отделните държави се набляга на различни химикали, което води до съмнения в ефективността на системата.

В заключение Сметната палата призовава Европейската комисия да преработи предписанията и да си сътрудничи по-тясно с индустрията, тъй като държавните контролни органи нямат достатъчно капацитет. Проверките трябва да се провеждат от самите компании, в чиито интерес е да не допускат използването на неразрешени химикали, се казва в доклада.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates