Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Експерти на ЕС търсят решение за селското стопанство в Общността

Актуални агро новини.Експерти на ЕС търсят решение за селското стопанство в Общността.

Европейският съюз трябва да има алтернативи за селското стопанство в Общността, в случай, че се стигне до Брекзит без сделка. Това заяви агрокомисарят  на среща с медиите в Берлин.

"Имаме опит с подобни кризи и взимаме необходимите мерки, както показа случая с руското ембарго", каза Хоган. Според него 2019-та е много важна година за европейската аграрна политика. "Предстоят избори за Европарламент, Великобритания излиза от Съюза, трябва да се гласува новата многогодишна финансова рамка и да се изработи реформата на Общата селскостопанска политика", подчерта агрокомисаря.

Той смята, че финансовата рамка няма да бъде оформена преди европейските избори през май. Краят на октомври тази година засега е крайният срок, обсъждан в Брюксел. "Колкото по-бързо се споразумеем по тази тема, толкова по-голяма сигурност ще имат фермери при планирането на бъдещето си. Брекзит поставя всичко под въпрос", изтъкна комисарят.

При Брекзит без споразумение най-вероятно ще се стигне до сътресения, подобни на тези след руското ембарго. Малки страни като Австрия например, ще изпитат по-големи трудности, тъй като на пазарите на трети страни ще трябва да се съревновават с другите държави от Съюза. Затова Европа се нуждае от регулиран Брекзит, посочиха експерти в Берлин.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates