Актуални агро новини.Нови огнища на aфриканска чума по свинете в Монголия и Белгия.

За нови огнища на aфриканска чума по свинете съобщава Световната организация за здраве на животните. Потвърдени са случаи в Монголия и Белгия.

В Монголия болестта е регистрирана за пръв път при домашни свине. Засегнато е стопанство с около 300 животни. 85 от тях са умрели от вируса, останалите са ефтаназирани.

В Белгия са намерени отново мъртви диви свине, този път само на няколко километра от френската граница. Новото огнище е извън досегашната буферна зона, очертана около гората, в която в края на лятото бяха открити първите умрели глигани. При среща с френските власти стана ясно, че заразени диви свине може да са минали и на френска територия.

Затова Париж реши да избие всички глигани по границата с Белгия и така да създаде зона, свободна от болестта. От земеделското министерство обявиха, че обмислят изграждането на ограда.

Междувременно Австралия затегна мерките за сигурност по летища и пристанища, след като при проби, взети от конфискувани партиди нелегално внесено свинско месо, беше открит вирусът на aфриканската чума. От общо 152 теста 6 са дали положителен резултат. Въпреки това Австралия запазва статута си на "свободна от Африканската чума" държава, тъй като до момента няма заболели животни.

За да се предотврати внасянето на вируса от хора, всички пътници, пристигащи в Австралия от държави с огнища на болестта, ще бъдат подлагани на строги проверки н    а багажа. Ако някой се опита да внесе продукти от свинско месо без да ги декларира пред митниците, ще бъде глобяван, като размерът на наказанието може да достигне 260 хиляди евро.

Подобни мерки взеха властите в Тайван преди броени дни. Ще бъде проверяван багажът на пътници, идващи от Китай, Русия, Румъния, Полша, Унгария, Украйна и Белгия. За целта летищата са оборудвани с нова апаратура, а персоналът е значително увеличен.