Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕС и САЩ няма да преговарят за агросектора

Актуални агро новини.ЕС и САЩ няма да преговарят за агросектора.

Предстоящите преговори със Съединените щати няма да включват агросектора. Това заяви европейският комисар по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом от името на Комисията.

Европейската комисия помоли страните-членки за мандат, за да продължи преговорите за ново търговско споразумение със Съединените щати. То ще се отнася само за индустриалните стоки, като целта е митата в този сектор да бъдат изцяло премахнати. "Новият договор, по който от половин година нямаме никакъв напредък, няма да е нов вариант на отхвърленото Трансатлантическо споразумение за свободна търговия. Става дума само за индустрията, която заема малка част от търговията", каза Малмстрьом. Според нея по тези въпроси може съвсем скоро да се постигне конкретен резултат. И макар че американците настояват Европа да отвори по-широко границите си за внос на аграрни продукти, Брюксел не е съгласен да включи този сектор в преговорите.

По думите на Малмстрьом изключването на селското стопанство е договорено още през лятото при срещата между Жан-Клод Юнкер и Доналд Тръмп. Европа вече е изпълнила едно от желанията на американския президент, удвоявайки вноса си на соя от Съединените щати, припомни Малмстрьом. Освен това Брюксел е обещал да внасяме по-големи количества американско говеждо без хормони. Преговорите по този въпрос са на финала, заяви Малмстрьом.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates