Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

По-малко рапица в ЕС тази година

Актуални агро новини.По-малко рапица в ЕС тази година.

Само 5,7 милиона хектара в Европейския съюз са засети за тазгодишната реколта от рапица, се казва в най-новата прогноза на Международния съвет по зърното. През ноември миналата година предвижданията бяха за 100 хиляди хектара повече

В сравнение с миналия сезон площта е намалена с 900 хиляди хектара. Най-големи съкращения при площите ще има във Франция и Германия, двете страни с най-голямо производство. Лондонските експерти обясняват песимистичната си прогноза с лошото време по време на сеитбената кампания. Заради неподходящите условия много фермери са се отказали от рапицата и са засели други култури, предимно пшеница.

Друг проблем е затрудненото развитие на растенията през зимата. Въпреки по-малките площи обаче прогнозата за общата реколта остава непроменена – 19,7 милиона тона. В сравнение с предишния сезон това са 2,3 милиона тона по-малко.

По-малка рапична реколта се очаква и в световен план. Според Международния съвет по зърното през новия сезон ще бъдат прибрани 70,2 милиона тона, т.е. минус 400 хиляди тона спрямо предишните предвиждания. За сметка на това площите ще бъдат разширени с 1,2 процента до 35,6 милиона хектара.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates