Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Държавна помощ за производителите на плодове и зеленчуци

Актуални агро новини.Държавна помощ за производителите на плодове и зеленчуци.

Държавна помощ ще получат производителите на плодове и зеленчуци за насърчаване на развитието в сектора. По предложение на бранша допустимите инвестиции се предвижда да са за хладилни камери и техника за съхранение на продукцията. Това съобщи по време на среща с браншови организации заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева.

Подпомагането е насочено към малки и средни земеделски стопани. Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициер.

Целта на схемата за подпомагане е стимулиране на инвестиционния процес в сектор „Плодове и зеленчуци”,  повишаване на конкурентоспособността, качеството на произведената продукция, както и да бъдат подпомогнати производителите за преодоляване на трудностите по съхранение на продукцията и бъдещата реализация на пазара. 

Предвижда се помощта да се предоставя на земеделски стопани, както и на признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци.

Според представители на браншовите организации има висок интерес към държавно подпомагане, свързано с техника за съхранение на произведените от тях продукти. Средствата ще могат да се използват, както за покриване на разходи за закупуване на хладилни камери, така и за машини за сортиране на реколтата.

Според зам.-министър Вергиния Кръстева идеята е финансирането да може да се използва преди събирането на тазгодишната реколта.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates