Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Чехия затяга контрола заради скандала в Полша

Актуални агро новини.Чехия затяга контрола заради скандала в Полша.

Строг контрол при вноса на

месо от Полша въведоха властите в Чехия. Мярката се налага заради скандала с месо от болни животни. Случаят беше разкрит преди дни от полски журналист.

"За мен на първо място е защитата на нашите потребители", изтъкна чешкият министър на земеделието Мирослав Томан. По време на Аграрния съвет в Брюксел той е разговарял с полския си колега Ян Кшищоф Ардановски и е поискал подробна информация по случая, съобщиха от агроведомството в Прага.

По данни на ветеринарните служби през миналата година Чехия е внесла 14 хиляди и 300 тона месо от съседна Полша. Нарушения са били установени в някои пратки птиче и свинско месо.

В същото време разследването в Полша продължава. След разкритията на местен телевизионен канал, според който в една кланица са били обработвани болни свине и говеда, а след това месото е декларирано като годно за консумация, властите проверяват и други месопреработватели, ветеринарни лекари и животновъди. По първоначални данни месото от болните животни е изнесено за 9 европейски държави.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates