Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ръст на производството на свинско във Великобритания

Актуални агро новини.Ръст на производството на свинско във Великобритания.

През 2018-та британското производство на свинско месо достигна най-високото си ниво от 2000-та година насам. Заклани са близо 11 милиона животни, с 250 хиляди повече, отколкото през предходната година.

Предстоящото излизане от Европейския съюз поставя сектора пред големи предизвикателства, особено ако при Брекзит без сделка отпаднат утвърдените търговски отношения в Общия пазар. Въпреки това, стопаните на Острова увеличават производството, става ясно от данните на държавната организация за пласмент на британски храни и аграрни продукти. През миналата година произведеното свинско месо възлиза на 926 хиляди и 700 тона, което е ръст с 2,7 на сто спрямо 2017-та.

Увеличеното производство доведе и до по-големи количества, свободни за износ. През първите 10 месеца на годината експортът е нараснал с 4,6 процента до малко над 287 хиляди тона. Около 57 на сто от това количество са доставени в страни от Европейския съюз, като най-големи клиенти са Ирландия с 51 хиляди тона и Германия с 30 хиляди тона. Най-големият вносител на британско свинско извън Съюза е Китай, за където са изпратени 65 хиляди тона, половината от които под формата на субпродукти. В същото време Великобритания е внесла 811 хиляди тона свинско месо, т.е. 2,8 процента по-малко от същия период на предишната година.

Начело на доставчиците в Обединеното кралство е Дания с 200 хиляди тона, следвана от Германия със 170 и Холандия със 143 хиляди тона. Заедно с Ирландия, която изнася за Великобритания голям брой живи свине и обработени бутове, тези три страни ще бъдат най-силно засегнати от едно нерегулирано излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates