Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Възстановява се нормалната проходимост на река Чая

Актуални агро новини.Възстановява се нормалната проходимост на река Чая.

Започнали са аварийни работи по възстановяване на нормалната проходимост на река Чая и укрепване на компрометираната дига. Това съобщи съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който днес посети село Катуница  община Садово по разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да провери  ситуацията  със скъсана предпазна дига на реката.  Заедно с него бяха и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев и Снежина Динева, изпълнителен  директор на  „Напоителни системи“ ЕАД. 

По време на обследването на района министър Димов каза, че започва да се отваря старото русло на реката, където тя е текла допреди няколко години, за да може да започне веднага ремонта на подпорната стена.

Той съобщи, че през цялото време е бил във връзка с Министерство на земеделието на храните и горите. „До мен е и представител на "Напоителни системи", които ще извършват корекциите и ремонта. Разбрахме се, че той ще продължи колкото време е необходимо, за да бъде обезопасен районът.  Ще се работи на непрекъснат режим , увери министър Димов.

„Напоителни системи, изпълняват функциите на постоянна защита от вредното въздействие на водите и като такива бяхме привлечени съгласно закона“, каза Снежина Динева, изпълнителен директор на „Напоителни системи“  ЕАД.  Ние сме тук заедно всички институции. Съгласно закона и във връзка с обявеното вчера частично бедствено положение от община Садово тук започнахме аварийно ремонтно възстановителните работи. Привлечени сме като фирма, нямаме собственост, а имаме договор с МЗХГ, обясни още тя .

Заместник-министър Атанас Добрев, обеща, че въпросът със собствеността на дигата ще бъде изяснен, но в момента е по-важно да бъде отстранен възможно най-бързо проблема с дигата.

„Трябва  да излезем със спешни действия и след като те приключат ще проверим, за да не се повтарят подобни ситуации, допълни министър Димов. Той уточни, че коритото на реката е променено, тя е била от другата страна и сега там се почиства. Причината според него може да е нерегламентиран добив на инертни материали през последните години. Той информира, че  БДИБР и РИОСВ -Пловдив са правили няколко проверки на участъка, по време на които не е имало техника или хора, но е установено, че има  незаконно изземване. Затова е информирано Министерство на енергетиката и прокуратурата. Министър Димов увери, че МОСВ следи състоянието на реките итова, което трябва да се направи в случая е реката да се върне в старото корито и да бъде безопасна за хората от района.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates