Актуални агро новини.Забраниха риболова с търговски цели в Арктика.

Държавите от ЕС и други девет страни одобриха международно споразумение, което забранява търговски кораби да ловят риба в Арктика. Целта е да се съхрани екосистемата на региона.

Договорът е подписан от всички държави в ЕС, плюс Канада, Китай, Дания, Исландия, Япония, Южна Корея, Норвегия, Русия и САЩ. В него е заложена клауза за автоматичното му подновяване на всеки 5 години. Ратифицирането на споразумението ще защити площ от 2,8 милиона квадратни километра в открито море в Атлантическия океан и ще гарантира опазването на рибните запаси. В момента, в тази област не се извършва търговски риболов, тъй като е покрита с лед. Очаква се обаче океанските условия да се променят и риболовните кораби да могат да влизат в новите райони в бъдеще. Арктика се затопля два пъти по-бързо от останалия свят и това изместване засяга рибните популации. Новата сделка е предпазлив подход към запазването на рентабилността на рибарството. Около 15% от риболова в световен план се извършва незаконно и без регулации, показват европейските анализи. Това възлиза на около 26 милиона тона риба годишно.

Прекомерният улов, замърсяването от хвърлените мрежи и рибарското оборудване, траленето и драгирането влияят отрицателно на биоразнообразието и екосистемите. Повече от 30% от морския свят е изтласкан отвъд естествените си водни граници. Затова много рибни запаси изчезват. За да се запази риболовната индустрия, Европейският парламент иска въвеждането на регулации.