Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Осуетен е опит за износ на 200 кг от критично застрашен вид европейска змиорка

Актуални агро новини.Осуетен е опит за износ на 200 кг от критично застрашен вид европейска змиорка.

Змиорките Anguilla Anguilla са заловени при проверка на авиопратка за Малайзия на 15 февруари, съобщава bnt.bg.

90-те контейнера от стиропор, съдържащи милиони екземпляри, са били обявени в митническите документи като „шаран и толстолоб за зарибяване“. При проверката се установява, че в кутиите се намират 200 кг живи змиорки с приблизителна дължина 7-8 см.

Животните са от критично застрашения вид европейската змиорка (Anguilla Anguilla), защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES).

По първоначални данни пратката е пристигнала от друга европейска държава и според маркировка на контейнерите е изпратена от фирма, която има разрешение за улов. Въпреки това контейнерите са били обявени с друг вид стока, което представлява митническо нарушение.

Със съдействието на „Зелени Балкани“ бебетата змиорки са транспортирани спешно към Спасителния център на Аквариума във Варна. Надеждата е те да бъдат спасени, тъй като при опита за износ са били опаковани в неблагоприятни за вида условия.

Змиорките Anguilla Anguilla са с голяма търговска стойност, тъй като цената на малките змиорки на азиатските пазари достига до 2000 долара за килограм.
Случай със задържани змиорки от същия вид на Летище София имаше и в началото на 2015 г., когато митническите служители задържаха над 2 милиона екземпляра в същата фаза на развитие, пътуващи като чекиран багаж в 8 контейнера от Мадрид за София.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates