Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Чехия ще проверява всяка полска пратка

Актуални агро новини.Чехия ще проверява всяка полска пратка.

Строги контролни мерки за вносни партиди говеждо месо от Полша въвеждат властите в Чехия. До това се стигна, след като в пратка от 700 килограма, доставена на вносител в централна Чехия, беше открита салмонела.


От заповед на земеделското министерство в Прага става ясно, че всяка пратка от съседна Полша трябва да е придружена от сертификат, доказващ, че е безопасна. "Трябва да сме в състояние да гарантираме сигурността на нашите потребители", заяви чешкият агроминистър Мирослав Томан.

От ведомството успокояват потребителите, че при добра термична обработка месото не е опасно. В противен случай може да се стигне до стомашни проблеми.

Още преди три седмици чешките власти започнаха да проверяват внасяното полско месо на случаен принцип, след като в Полша гръмна скандалът с месото от болни крави, разкрит от журналист под прикритие. По думите на Мирослав Томан правителството обмисля забрана на целия внос на месо от Полша.

Всички тези нередности може да се отразят пагубно на полския експорт на месо. Числата сочат, че от произвежданите около 560 хиляди тона говеждо на година страната изнася 80-85 процента.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates