Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Скакалци нападат посевите на Арабския полуостров

Актуални агро новини.Скакалци нападат посевите на Арабския полуостров.

Скакалци нападат земеделските площи на Арабския полуостров. Според ООН става дума за най-голямото нашествие на насекомите от години насам. Регионът е заплашен от недостиг на храна.

За средата на седмицата е насрочена среща между представители на Организацията по прехрана и земеделие към ООН и държавите на Арабския полуостров, които трябва да разработят стратегия за справяне със ситуацията и да предотвратят загубата на реколта.

Всяка година милиони скакалци нападат полуострова, идвайки от Африка през Червено море. Веднъж на няколко години се стига до голямо размножаване на насекомите, които оставят след себе си опустошени земеделски площи.

Тазгодишните рояци са в следствие на обилните дъждове в Еритрея и Судан. Благодарение на влагата растенията в тези страни се развиват много добре и дават богата храна за скакалците. Така само от началото на годината се е стигнало до два размножителни цикъла.

Голяма част от новоизлюпилите се скакалци отлитат на Север към поречието на Нил в Египет и от там, в търсене на храна, на Изток към Арабския полуостров. Междувременно са стигнали до Саудитска Арабия и южен Иран. Според ФАО тазгодишната напаст представлява опасност и за по-отдалечени региони в Азия, като Пакистан и Индия.

Един пустинен скакалец изяжда едва два грама храна на ден. В един рояк обаче има няколко милиона скакалци, които са в състояние да унищожат огромни площи за броени дни. Жизненият цикъл на насекомите е кратък, само пет месеца. Но при подходящи условия – достатъчно влага и храна – те се размножават с голяма скорост, тъй като всеки женски екземпляр снася по 300 яйца.

Последната подобна криза беше преди 15 години и засегна Северозападна и Централна Африка. Тогава щетите бяха в размер на 2,5 милиарда долара.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates