Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Животновъдите в Ирландия се страхуват от унищожаване на говедовъдството

Актуални агро новини.Животновъдите в Ирландия се страхуват от унищожаване на говедовъдството.

Брекзит без сделка ще унищожи сектор "говедовъдство" в Ирландия, който и в момента е в криза. Това смята президентът на Ирландския земеделски съюз Джо Хийли.

На среща с депутати и сенатори в Дъблин Хийли посочи, че загубите за бранша ще бъдат в размер на около 800 милиона евро годишно, ако Великобритания започне да облага ирландското говеждо с мита според правилата на Световната търговска организация.

Затова президентът на Земеделския съюз призова ирландския агроминистър Майкъл Крийд и Европейската комисия да съставят специален пакет от помощи за фермерите. Освен това Хийли настоява за увеличаване на бюджета за Общата селскостопанска политика и за временна отмяна на ограниченията за държавните помощи в страните-членки на Европейския съюз.

Според ирландските фермери търговското споразумение между Брюксел и държавите от МЕРКОСУР ще бъде пагубно за животновъдите не само в Ирландия, но и в цяла Европа. В Ирландия секторът и в момента е в криза, посочи Хийли и цитира изследване,което показва че през миналата година приходите на стопаните са се стопили с 16 процента до средно 12 хиляди и 800 евро.

Коментирайки исканията на фермерския съюз, ирландският външен министър посочи, че в случай на Брекзит без сделка правителството ще предостави "значителни" финансови помощи за говедовъдите в страната.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates