Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Тръмп отложи наказателните мита за Китай

Актуални агро новини.Тръмп отложи наказателните мита за Китай.

Обявените от американския президент Доналд Тръмп наказателни мита за китайски стоки са отложени за неопределено време. Мярката трябваше да влезе в сила от 1 март.

Според Белия дом при преговорите с Пекин бил постигнат "значителен напредък", особено в секторите "интелектуална собственост", "трансфер на технологии", "валутни въпроси" и "аграрни продукти". Затова митата нямало да влязат в сила на 1 март.

Засега Тръмп не посочва нова дата. При условие, че преговорите продължат в същия дух, президентът смята да се срещне със своя китайски колега Си Дзинпин в луксозната си резиденция Мар а Лаго във Флорида, за да подпишат двустранен търговски договор.

Преди 3 месеца Китай и Съединените щати постигнаха споразумение и си дадоха 90 дни, за да изгладят спорните въпроси. Тогава Тръмп заплаши, че на 1 март ще въведе 25-процентни вносни мита за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Последният кръг преговори започна миналия четвъртък и продължи два дни повече от предвиденото. Целта на разговорите е да се заложат основните точки за едно бъдещо търговско споразумение между двете най-могъщи икономики в света.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates